Obiady

Kotlety z kaszy jaglanej z kwaśną śmietaną

11 kwietnia 2014

kotlety z kaszy jaglanej-2 Kotlety z kaszy jaglanej mają absolutnie cudowny smak. Są mięciutkie, delikatne, można by nawet powiedzieć, że puszyste. Aby je zrobić nie potrzeba wielu składników są więc tanim i prostym obiadem.

Ten przepis może Wam pomóc odczarować kaszę- która jest naprawdę zdrowa. To też świetne wyjście dla tych z Was, których pociechy nie lubią warzyw, do tych kotletów można dodać np. seler naciowy, groszek, kukurydzę, startego buraka i inne warzywa.

Po nieznacznym zredukowaniu tego przepisu takie kotlety nadadzą się też dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Ten przepis to moja druga propozycja, aby pokazać Wam, że Zboże smakuje i inspiruje!To świetna alternatywa mięsnego obiadu. Jeśli kotlety z kaszy jaglanej włożymy do bułki, dodamy sos czosnkowy, sałatę oraz pomidora to z pewnością każdy fan burgerów zje je z przyjemnością:)

Składniki na 10 koteltów:

  • 2 woreczki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem ok. 15-20 minut. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy ją na oleju do momentu, w którym się zeszkli. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę siekamy. Ugotowaną kaszę odcedzamy, przesypujemy ją do miski i studzimy. Gdy kasza jaglana jest zimna dodajemy do niej wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem (ok. 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu). Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, w dłoniach formujemy kotlety (ciasto się lepi, ale odchodzi od rąk bez problemu), smażymy na rumiano z dwóch stron (na małym ogniu). Podajemy z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.

kotlety z kaszy jaglanejWpis powstał przy współpracy z akcją Zboże Smakuje i Inspiruje, która promuje produkty zbożowe.

Legalka KFPZ

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply karmel-itka 6 kwietnia 2014 at 00:42

    zjadłabym z wielką chęcią!

  • Reply Natalia Katarzyna 12 kwietnia 2014 at 11:17

    Zjadłabym z przyjemnością. Tym bardziej, że prześladuje mnie ostatnio kasza jaglana;]

  • Reply basic 24 marca 2015 at 17:41

    Są wyborne i mi z tej porcji wyszło ich całkiem sporo POLECAM! 🙂

    • Reply pees 25 marca 2015 at 09:17

      Dziękuję za komentarz 🙂 Sama muszę je chyba przygotować jeszcze raz, bo tęsknię za tym smakiem!

    Zostaw komentarz