Same smakowitości mam dla Was:) Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to nieco inna odsłona popularnego spaghetti z sosem bolońskim ale też uproszczona. Postanowiłam nieco urozmaicić obiad i wpadłam na taką właśnie zapiekankę makaronową.
Podczas jej przygotowania postępujemy zupełnie tak samo, jak w przypadku klasycznej wersji tego posiłku. Dzięki temu, że zapiekanka makaronowa z mięsem jest w naczyniach żaroodpornych jest ona od razu porcją posiłku:) Łatwo ją też przechować czy później odgrzać. Oczywiście możecie dodać też takie składniki jak np. cukinia, bakłażan i kompletnie zmienić charakter tej zapiekanki:)
Składniki na 3 porcje:
- 250g ulubionego makaronu
- 300g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- 100ml śmietanki 30%
- mozzarella
- świeża bazylia
- sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. odsączamy go z wody. Cebulę drobno siekamy, mięso podsmażamy z cebulką na patelni. Dodajemy pomidory oraz posiekaną świeżą bazylię (może być garść listków), doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego nakładamy makaron, na wierzch podsmażone mięso z sosem, pokrojoną mozzarellę i znów makaron i ewentualnie na wierzch mięso- jeśli wystarczy. Całość zalewamy rozmąconym jajkiem ze śmietanką. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut.
6 komentarzy
pychotka!
Lubię takie proste i smaczne pomysły na obiad. Mięso mielone z makaronem zapiekane serem. Genialne. Dziękuję 🙂
Witam
Jakiej mozzarelli do tego użyć ?
Obojętnie jaka 🙂 Wybierz tę, którą lubisz!
Makaron surowy w naczyniu jest prawda?
“Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. odsączamy go z wody.” tak jest w przepisie – więc jest ugotowany. Pozdrawiam