Obiady

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

10 marca 2014

zapiekanka z mięsem mielonym-2Same smakowitości mam dla Was:) Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to nieco inna odsłona popularnego spaghetti z sosem bolońskim ale też uproszczona. Postanowiłam nieco urozmaicić obiad i wpadłam na taką właśnie zapiekankę makaronową.

Podczas jej przygotowania postępujemy zupełnie tak samo, jak w przypadku klasycznej wersji tego posiłku. Dzięki temu, że zapiekanka makaronowa z mięsem jest w naczyniach żaroodpornych jest ona od razu porcją posiłku:) Łatwo ją też przechować czy później odgrzać. Oczywiście możecie dodać też takie składniki jak np. cukinia, bakłażan i kompletnie zmienić charakter tej zapiekanki:)

Składniki na 3 porcje:

  • 250g ulubionego makaronu
  • 300g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 100ml śmietanki 30%
  • mozzarella
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. odsączamy go z wody. Cebulę drobno siekamy, mięso podsmażamy z cebulką na patelni. Dodajemy pomidory oraz posiekaną świeżą bazylię (może być garść listków), doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego nakładamy makaron, na wierzch podsmażone mięso z sosem, pokrojoną mozzarellę i znów makaron i ewentualnie na wierzch mięso- jeśli wystarczy. Całość zalewamy rozmąconym jajkiem ze śmietanką. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut.

zapiekanka z mięsem mielonym-3

Przeczytaj również

6 komentarzy

  • Reply Kulinarne Inspiracje 10 marca 2014 at 20:12

    pychotka!

  • Reply PychotaWielka 5 listopada 2014 at 09:28

    Lubię takie proste i smaczne pomysły na obiad. Mięso mielone z makaronem zapiekane serem. Genialne. Dziękuję 🙂

  • Reply Marta 6 listopada 2018 at 11:49

    Witam
    Jakiej mozzarelli do tego użyć ?

    • Reply Kąsek 9 listopada 2018 at 12:21

      Obojętnie jaka 🙂 Wybierz tę, którą lubisz!

  • Reply Anonim 6 stycznia 2019 at 09:39

    Makaron surowy w naczyniu jest prawda?

    • Reply Kąsek 7 stycznia 2019 at 09:33

      “Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. odsączamy go z wody.” tak jest w przepisie – więc jest ugotowany. Pozdrawiam

    Zostaw komentarz