Obiady

Puszyste naleśniki

21 marca 2014

puszyste naleśnikiPuszyste naleśniki- przepis na ciasto naleśnikowe, które jest niezwykle delikatne:) Mięciutkie, cienkie- naprawdę smaczne.

Marzec to wyjątkowy miesiąc- mija rok, od kiedy na łamach tego bloga możecie poznać bliżej moją ukochaną wodę z Pienin- Kingę Pienińską:)

Pierwszy dzień kalendarzowej wiosny należy uczcić takimi pięknymi, zielonymi i zdrowymi naleśnikami. Dodatek gazowanej wody jest tu nieoceniony- to on nadaje puszystości
Kawałki szpinaku oraz rukoli w cieście nie są wyczuwalne i nie przeszkadzają w trakcie jedzenia. Puszyste naleśniki warto nafaszerować czymś lekkim i zdrowym, dlatego od nadzienia zaczynamy nasze przygotowania.

Składniki na nadzienie:

  • 300g serka twarogowego kremowego
  • świeży szpinak
  • pieprz
  • sól

Serek rozcieramy z pieprzem i solą. Doprawiamy do smaku, aby serek był bardzo pieprzny.

Składniki na puszyste naleśniki:

  • 400ml wody gazowanej Kinga Pienińska
  • 200ml mleka 1.5%
  • 50ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 6 czubatych łyżek mąki
  • garść świeżego szpinaku
  • garść świeżej rukoli

Mleko, wodę, olej oraz jajka łączymy razem. Miksując bądź używając trzepaczki dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z solą. Następnie szpinak oraz rukolę myjemy, osuszamy i blendujemy. Dorzucamy do pozostałych składników i jeszcze chwilę miksujemy, aż masa się zabarwi.Patelnię rozgrzewamy, wylewamy po porcji ciasta, po przewróceniu naleśnika na drugą stronę od razu nakładamy po łyżce serka delikatnie go rozprowadzając (uważając, aby ciasto się nie porwało), następnie na połówkę nakładamy liście szpinaku, a naleśnika składamy na pół. I powtarzamy tę czynność, tak aby naleśniki były w kształcie trójkątów.

puszyste naleśniki-2

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Konczi i Szpileczka 21 marca 2014 at 07:43

    Super naleśniki, nie robiłam jeszcze takich

  • Zostaw komentarz