Pierś z kurczaka w sosie cebulowym to niezwykle prosty posiłek:) Jest smaczny, pożywny, szybki do przygotowania. Pierś przyrządzona w ten sposób jest mięciutka, delikatna i bardzo soczysta. Cebula po długim czasie gotowania rozpada się tworząc wspaniały, aromatyczny sos.
To idealny posiłek, kiedy nie macie pomysłu na obiad. Albo nie macie kasy, albo chęci gotowania. Wystarczą dwa składniki plus przyprawy- ot, wszystko!
Ach, no i na kogo nie działa ten widok pary unoszącej się nad gorącym posiłkiem?:)
Składniki na 2 porcje:
- podwójna pierś z kurczaka
- 4 duże cebule
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- papryka chili
- 3 szklanki wody
- 1 łyżka oleju
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy ją papryką słodką, papryczką chili, pieprzem i solą. Podsmażamy na oleju na rumiano. Cebulę kroimy (obojętnie jakiej wielkości będą jej kawałki). Podsmażone mięso wkładamy do garnka, dodajemy cebulę, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 2 godzin (aż cebula się rozpadnie).Po tym czasie sos możemy ewentualnie doprawić do smaku lub np. zabielić go śmietaną. Ja jednak nic w nim nie zmieniałam po uduszeniu cebuli. Podajemy z ryżem lub kaszą.
7 komentarzy
przyznam szczerze,że nigdy nie jadłam tak przyrządzonej piersi,a cebulę uwielbiam,dlatego na pewno wypróbuję! proste i na pewno pyszne! dzięki,Paula!
Prosty przepis a jednocześnie PYCHA!!!!. Uwielbaim,
Kurczak ryż i kreatyna….
to dobrze czy źle?:)
dobrze… a nawet lepiej dla ludzi, którzy dbają o formę 🙂
Maciej Wapiński chodziło mi właśnie o prosty przepis, który będzie jednocześnie pełnowartościowym posiłkiem:) do tego jakaś surówka i jest super!
Pyszny i delikatny ten Twój kurczak 😉