Uwielbiacie pierogi ruskie, prawda? Ja też! To jeszcze nic- gwarantuję, że polubicie także te naleśniki ruskie. Wiem, zastanawiacie się pewnie czy to może być smaczne…A jak! Nie polecałabym Wam czegoś, co mi nie smakowało.
Jak powstały te naleśniki? Generalnie z lenistwa- po ulepieniu 60 pierogów powiedziałam: dość! Co zrobić z tym farszem, który jest w garnku?:) Użyć go jako farszu do naleśników.
Banalnie proste a smaczne i dużo mniej pracochłonne od pierogów.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Wszystkie składniki miksujemy razem. Odstawiamy na 15 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy masę- ok. 100ml na jednego naleśnika. Smażymy z dwóch stron na rumiano.
Składniki na farsz:
- 0.5kg ziemniaków
- 250g twarogu
- 1 duża cebula
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po odcedzeniu dodajemy do nich twaróg i całość przeciskamy przez maszynkę do mielenia (możemy też masę zblendować lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków).
Cebulkę siekamy drobno i dodajemy ją do farszu. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na usmażone naleśniki nakładamy łyżką farsz. Boki zakładamy do środka. Naleśniki podsmażamy na patelni lub podgrzewamy je w piekarniku. Podajemy z kwaśną śmietaną lub np. sosem koperkowym.
4 komentarze
Też u mnie ostatnio były ruskie, absolutnie uwielbiam 🙂
Ciekawy sposób co zrobić gdy zostanie farsz.
🙂 dokładnie!
Zrobiłem. W smaku pyszne. Jedna uwaga. Według przepisu na naleśniki wychodzi ich jakieś 6 sztuk, natomiast farszu na jakieś 12. Proponuję więc kolejnym chętnym podwoić składniki na ciasto naleśnikowe 🙂