Obiady

Naleśniki ruskie

3 marca 2014

naleśniki ruskie Uwielbiacie pierogi ruskie, prawda? Ja też! To jeszcze nic- gwarantuję, że polubicie także te naleśniki ruskie. Wiem, zastanawiacie się pewnie czy to może być smaczne…A jak! Nie polecałabym Wam czegoś, co mi nie smakowało.

Jak powstały te naleśniki? Generalnie z lenistwa- po ulepieniu 60 pierogów powiedziałam: dość! Co zrobić z tym farszem, który jest w garnku?:) Użyć go jako farszu do naleśników.

Banalnie proste a smaczne i dużo mniej pracochłonne od pierogów.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Wszystkie składniki miksujemy razem. Odstawiamy na 15 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy masę- ok. 100ml na jednego naleśnika. Smażymy z dwóch stron na rumiano.

Składniki na farsz:

  • 0.5kg ziemniaków
  • 250g twarogu
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz do smaku

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po odcedzeniu dodajemy do nich twaróg i całość przeciskamy przez maszynkę do mielenia (możemy też masę zblendować lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków).
Cebulkę siekamy drobno i dodajemy ją do farszu. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na usmażone naleśniki nakładamy łyżką farsz. Boki zakładamy do środka. Naleśniki podsmażamy na patelni lub podgrzewamy je w piekarniku. Podajemy z kwaśną śmietaną lub np. sosem koperkowym.

naleśniki ruskie-2

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply Inspirowane smakiem 3 marca 2014 at 05:12

    Też u mnie ostatnio były ruskie, absolutnie uwielbiam 🙂

  • Reply ELA.M 3 marca 2014 at 11:23

    Ciekawy sposób co zrobić gdy zostanie farsz.

    • Reply pees 3 marca 2014 at 11:33

      🙂 dokładnie!

  • Reply Dominik 13 października 2014 at 16:34

    Zrobiłem. W smaku pyszne. Jedna uwaga. Według przepisu na naleśniki wychodzi ich jakieś 6 sztuk, natomiast farszu na jakieś 12. Proponuję więc kolejnym chętnym podwoić składniki na ciasto naleśnikowe 🙂

  • Zostaw komentarz