Eton mess- popularny, angielski deser, który przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy kochają nieziemsko słodkie desery. Eton mess to przepyszny bałagan, który mamy w pucharku podczas serwowania. Początkowo ten deser nie zawierał bez tylko owoce, śmietanę i lody, po jakimś czasie jednak zaczęto dodawać bezy, co jest oczywiście absolutnym hitem:) Podstawowa wersja tego deseru wykorzystuje świeże truskawki, ja jednak skorzystałam z innych owoców:)
Składniki na 4 porcje:
- 150g bez
- 400ml śmietany kremówki (30%)
- 1 duży granat
- ewentualnie cukier
Śmietanę ubijamy (można ewentualnie dodać cukier, ale ja pominęłam), granata obieramy i wyjmujemy jego nasiona. Bezy kruszymy (niektóre bardzo drobno, na pył). Mieszamy ze sobą pokruszone bezy (zostawiamy trochę do dekoracji), śmietanę ubitą na sztywno i nasiona granata. Nakładamy do pucharków, dekorujemy kruszonymi bezami i granatem.
3 komentarze
Bardzo apetycznie wygląda 🙂 Bardzo lubię ten deser, ostatnio zrobiłam z kiwi, dzięki czemu nie jest przesłodzony 🙂 Pozdrawiam! 😉
Wygląda bosko ! Kocham eton mess <3
Uwielbiam eton mess, mieszkam w Londynie i jest to naprawdę popularny deser.
Szczególnie, że białka zazwyczaj zostają po jajkach – żółtka zazwyczaj są bardziej potrzebne, do sosu holenderskiego czy czegoś.;)