Ciasto jogurtowe z owocami powstało w bardzo prosty sposób:) Mieliśmy ochotę na coś słodkiego, a wiadomo najprostszym wypiekiem są muffinki. Jednak tego dnia postanowiłam z przepisu na muffinki upiec ciasto jogurtowe. Wyszło bardzo smaczne, dosyć kruche. Następnym razem jabłka starłabym na tarce o grubych oczkach zamiast dodać je w dużych kawałkach do ciasta.
Jeśli chcecie możecie zwiększyć ilość cukru, ja przed podaniem polałam ciasto miodem, bo mimo, że jest jogurtowe i z owocami to jednak warto je dosłodzić.
Ciasto można mrozić.
Inspiracja: przepis na muffinki z książki “Dieta south beach: szybkie i łatwe przepisy”, Arthur Agatston.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka otrębów
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duże jabłko
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem, dosypujemy cukier. W drugim naczyniu łączymy ze sobą jajka, jogurt i olej. Do suchych składników dolewamy składniki mokre i mieszamy je łyżką. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do ciasta. Ciasto rozprowadzamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.
5 komentarzy
Taaaaaaaaaaaaak 😀
Marzena Wilczewska to znaczy, że sama zaczęłaś dzień od ciasta czy masz ochotę je upiec?:)
Tym razem muffinki 😉 zaraz zabieram sie do pracy 😀
Mam smaka, nie będę ukrywać… Czas na wycieczkę po kuchni 😀
ha!:) czyli nie tylko ja!