Sosy i dodatki

Sos marchewkowy (dip)

3 lutego 2014

sos marchewkowy Sos marchewkowy- znacie takie cudo? Jest naprawdę pysznym dodatkiem do mięsa. Zrobiłam ten sos przy okazji moich urodzin, do klopsików mielonych, które Wam już pokazywałam:) Jest zaskakująco pyszny, aksamitny, o wyjątkowym smaku.

Słodko-pikantny dip, który można równie dobrze podjadać z chipsami czy np. kawałkami selera, papryki. Koniecznie go wykorzystajcie! Daję głowę, że gdy wiosną go zrobicie, wykorzystując młodą marchew smak będzie jeszcze lepszy!

Składniki:

  • 5 marchewek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chili
  • 250ml wody

Marchewki obieramy, kroimy w małe kawałki. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chili. Blendujemy na gładki krem. Gdy w sosie jest za dużo wody odparowujemy ją na małym ogniu ciągle mieszając, żeby sos się nie przypalił. Gdy sos jest gotowy możemy dodać łyżeczkę masła i jeszcze raz sos zmiksować.

sos marchewkowy-2

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply bryssska 3 lutego 2014 at 09:41

    ciekawy pomysł, taki inny dodatek do mięsa 🙂

  • Reply KasiaWeganka 3 lutego 2014 at 15:32

    bardzo fajny pomysł na wykorzystanie marchewek 🙂

  • Reply Nashelly 3 lutego 2014 at 18:10

    Wow, bardzo ciekawa jestem smaku 😉

  • Zostaw komentarz