Przepisy

Racuchy z bananami

26 lutego 2014

racuchy z bananami_Racuchy z bananami- absolutnie fantastyczny pomysł na bezglutenowe racuchy:)

Są pyszne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Sporo rosną podczas smażenia. Myślę, że gdybym użyła głębokiego garnka, a nie patelni, to mogłyby one wyjść nieco bardziej okrągłe i swoim wyglądem przypominać pączki:) Ja jednak nie przepadam za głębokim tłuszczem i staram się go unikać:)

Niemniej jednak z racji tłustego czwartku ten przepis podaję Wam w środę, żebyście mogli ewentualnie upiec je już dziś, drugiego dnia będą równie pyszne pod warunkiem, że dobrze je przechowacie w lodówce (przykryte folią) i odgrzejecie w piekarniku czy mikrofali, żeby znów mogły się napuszyć:)

Przepis oryginalny pochodzi stąd: KILK 

Składniki na 12 sztuk:

    • 4 banany (2 większe i 2 mniejsze u mnie)
    • 1 łyżka cukru trzcinowego
    • 25g świeżych drożdży
    • 150ml ciepłego mleka
    • 120g mąki bezglutenowej (użyłam gotowej mieszanki do słodkich wypieków, ale można użyć kukurydzianej czy gryczanej)
    • 2 jajka (osobno białko i żółtko)
    • szczypta soli
    • 2 łyżki brandy
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • olej do smażenia
    • dżem do nadziania

(ja część zrobiłam z dżemem z czarnych porzeczek, a część z masłem orzechowym)

Banany obieramy, widelcem rozcieramy je na papkę. Dodajemy do nich sok z cytryny, alkohol oraz 2 żółtka. Do mąki dodajemy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 10 minut. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Na patelnię wlewamy olej (to od Was zależy na jak głębokim tłuszczu będziecie je smażyć, u mnie było to ok. 375ml oleju) i mocno go rozgrzewamy. Rozrobione drożdże dodajemy do masy bananowej, następnie dorzucamy także ubite na sztywno białka i wszystko delikatnie mieszamy. Na patelnię za pomocą dużej łyżki nakładamy ciasto, następnie kładziemy małą łyżeczką nadzienie i przykrywamy je odrobiną ciasta. Smażymy z dwóch stron na rumiano.

Najlepiej jest wykorzystać marmoladę lub dosyć twardy dżem, żeby mieć pewność, że nie przeleci on bokiem przy przewracaniu racuchów.

Po zdjęciu racuchów z patelni delikatnie odsączamy nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.

racuchy z bananami_-4

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply Inspirowane Smakiem 26 lutego 2014 at 04:56

    To coś dla mnie. Nie skończyłoby się na jednym placuszku!

    • Reply pees 26 lutego 2014 at 07:00

      u mnie skończyło się na dwóch, bo całą porcję zjedliśmy w 4 osoby:)

  • Reply Gosia 28 listopada 2014 at 20:36

    Genialne! Zjedzone wszystkie PYSZOTA 🙂 ciasto podzieliłam na 2 porcje, do jednej dodałam pokrojone w kostkę jabłko :):):):):) PS. robiłam z mąki gryczanej. Pozdrawiam!!!

    • Reply pees 29 listopada 2014 at 16:41

      🙂 Super, cieszę się bardzo! Też powinnam spróbować z mąką gryczaną najwyraźniej!

    Zostaw komentarz