Słodkości

Puszysty sernik bez spodu

24 lutego 2014

puszysty sernik bez spodu Puszysty sernik bez spodu. Wiecie co to znaczy? Że musicie go upiec! Jest absolutnie kremowy i puszysty.

Jeżeli chodzi o poziom jego słodkości to jest on akurat. Nie za słodki, dlatego świetnie pasuje do niego kapka dżemu jagodowego:)

To jeden z tych przepisów, który można uznać za bazowy, bez wymyślnych dodatków. Podstawowy przepis na sernik:) Jeśli dotychczas mieliście trudności z wypiekami tego rodzaju to spróbujcie jeszcze jeden, ostatni raz, tego przepisu:) Uda się!

Składniki :

  • 800g twarogu
  • 4 jajka
  • 1 budyń czekoladowy (użyłam takiego z kawałkami czekolady)
  • ok. 1/2 szklanki cukru (można dodać więcej)
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki posiekanych migdałów/orzechów

Twaróg miksujemy, dodajemy do niego po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodajemy cukier, wiórki oraz posiekane migdały. Miksujemy wsypując do masy proszek budyniowy. Sernik wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy go do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 45 minut (wierzch ma być sprężysty, sernik będzie delikatnie odchodził od boków tortownicy).

Chłodzimy. Podajemy z bitą śmietaną/dżemem lub innym dodatkiem,

puszysty sernik bez spodu-2

Przeczytaj również

5 komentarzy

  • Reply whiness 24 lutego 2014 at 09:26

    Sernik bardzo w moim stylu! 🙂 Na pewno nie będę czekała długo z wypróbowaniem Twojego przepisu, bo same zdjęcia kuszą, i to bardzo.

  • Reply ola 27 lutego 2014 at 17:30

    kochana,jakiego sera konkretnie uzywasz? masz na myśli twaróg sernikowy, taki w wiaderkach, czy jakiś zwykły? jaką firmę polecasz?

    • Reply pees 27 lutego 2014 at 19:10

      Olu, ja kupuję zawsze serek twarogowy Emilka, ma 0% tłuszczu i zawsze na nim piekę serniki:) można go znaleźć w netto i czasami w tesco

  • Reply Gośka 6 stycznia 2018 at 13:13

    Nie dodajemy masła ?

    • Reply Kąsek 8 stycznia 2018 at 14:10

      Nie, sernik przygotowujemy bez masła 🙂 Pozdrawiam!

    Zostaw komentarz