Klopsiki mielone

klopsiki mielone Klopsiki mielone nazywane też pulpecikami postanowiłam podać w wersji mini. Z okazji moich urodzin zaprosiłam kilka osób i podałam te klopsiki jako danie główne. Wraz z opiekanymi ziemniaczkami i sosami (np. z sosem marchewkowym, na który przepis będzie wkrótce).

Wykorzystałam mięso wołowe, które cieszy się u nas większym zaufaniem:) Takie klopsiki możecie podsmażyć na patelni, nie trzymając ich długo na ogniu tak, żeby były np. średnio wysmażone. Różowe mięso wołowe jest przecież takie apetyczne!:)

Mielone przygotowałam kilka godzin przed planowanym podaniem, następnie zagrzałam je w piekarniku.

Składniki na ok. 30 sztuk:

  • 1kg łopatki wołowej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • chili
  • 2 ząbki czosnku
Łopatkę mielimy. Cebulę siekamy bardzo drobno. Do miski z mielonym mięsem wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę i również go dodajemy. Następnie mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną chili. Wszystko mieszamy dokładnie. Rozgrzewamy patelnię, nalewamy na nią odrobinę tłuszczu (1 łyżkę oleju), w dłoniach formujemy małe kuleczki i układamy je na patelni. Smażymy na rumiano z dwóch stron. Klopsiki tak przygotowane możemy mrozić po usmażeniu. klopsiki mielone-2

Jedna myśl nt. „Klopsiki mielone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>