To dietetyczne ciasto bez mąki, które widzicie na zdjęciu jest absolutnie genialne w swojej prostocie. Dotychczas takie wypieki nie zawsze przypadały mi do gustu- chciałam czegoś delikatnego, kremowego, wilgotnego. Bez mąki (bezglutenowego), ziarenek, otrąb, na pomoc przyszła mi puszka czerwonej fasoli:)
Tak, tak- jeśli coś zaczyna Wam świtać i myślicie “nie, to nie może być ciasto z fasoli” to właśnie macie rację!:) To jest dietetyczne ciasto z fasoli, która zastępuje mąkę. Na całe szczęście smak ciasta jest normalny nie czuć fasoli. Mam nadzieje, że je wypróbujecie bo naprawdę warto. Drugiego dnia jest chyba najlepsze- wilgotne, kremowe.
Jeśli chcecie użyjcie normalnego cukru bądź trzcinowego, ja użyłam fruktozy, by zmniejszyć indeks glikemiczny.
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/3 szklanki wiórek kokosowych
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
- 5 pokrojonych daktyli (można pominąć)
- garść posiekanych migdałów lub orzechów laskowych
- 60g fruktozy (lub więcej jeśli chcecie słodsze ciasto)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- dodatkowo: 3-4 kostki gorzkiej czekolady + 1 łyżka mleka
Fasolę odsączamy, płuczemy pod bieżącą wodą. Odstawiamy. Następnie blendujemy z jajkami i fruktozą. Kakao mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i wiórkami kokosowymi. Łączymy wszystkie składniki razem i miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy migdały i daktyle. Rzadkie ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane dietetyczne ciasto pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach- wbity patyczek w środek ciasta powinien być suchy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Dekorujemy polewą stworzoną z rozpuszczonej gorzkiej czekolady z 1 łyżką mleka.
28 komentarzy
Uwielbiam ciasto z fasoli, jadałam je właśnie będąc na diecie 🙂
Robię bardzo podobne. 🙂 Jest przepyszne!
mam je akurat w lodówce choć w trochę innej wersji 🙂
ej weź mi jutro taki maleńki kawalątek! <3
Aga niestety ciasto już się skończyło… 🙂
Wygląda pysznie 🙂
Z fasolą jeszcze nie próbowałam…
czas najwyższy!:)
Gdzie można znaleźć fruktozę?
ja kupiłam w Tesco:) możesz użyć cukru, miodu lub innego słodziwa 🙂
Może się skuszę choć robiłam kiedyś muffinki z fasolą i był to ogromny niewypał. Było czuć FASOLĘ i konsystencja była bardzo hmm dziwna..
Ja bardzo lubię fasolę czerwoną, może dlatego nie jestem jakoś wyczulona, ale mój mąż mówił, że smak jest naprawdę ok:) Konsystencja jest bardzo okej- wilgotnego, puszystego ciasta.
Ile kalorii ma 1 kawałek?:)
ja na swojej diecie nie liczę kalorii tylko jem określone produkty, nie mogę Ci pomóc:(
Cześć,
Ciasto zrobione i jest bardzo dobre!! Kalorie sama policzyłam, pewnie błąd obliczeń jest duży:), ale jestem przekonana,że to ciasto jest zdrowsze od tego, które serwowałam domownikom wcześniej. Mało cukru, brak mąki i szkodliwych tłuszczów. Zupełnie nie czuć smaku fasoli. Jest pysznie kakaowo-czekoladowe. Dziękuję za przepis. Cudeńko. Powodzenia w pieczeniu i gotowaniu:). Więcej takich perełek!!
Cześć Basiu!:) Jak miło czytać Twoje słowa. Ja też bardzo lubię to ciasto- jest mocno wilgotne, zdrowe- czego chcieć więcej? Polecam się!
Hejka.Niestety po diagnozie PCO nie moge jesc produktow o wysokim IG.Ciasta odpadaja bo musze wykluczyc make, cukier:(Sprobuje tego ciasta bo lubie fasolke , moze akurat bedzie fajne i zastapi choc odrobine ukochane slodycze:)Dzieki za przepis:)Pozdrawiam!
Sylwia, koniecznie poprzeglądaj przepisy z działu ‘dietetyczne’ i ‘bezglutenowe’ tam powinnaś znaleźć dla siebie więcej przepisów:)
To ciasto nie może być ani bezglutenowe, ani bez mąki jeżeli w składzie jest proszek do pieczenia! Proszek do pieczenia zawiera mąkę pszenną 🙁
Ciasto wychodzi nawet bez proszku, tylko dziwi mnie takie przeoczenie.
Można użyć proszku bezglutenowego 🙂
Dodatkowo polecam poczytać o fruktozie, bo nie jest niestety taka dobra jak się wydaje. Sama długo ją stosowałam zamiast cukru, ale jak trochę poczytałam , to została odstawiona. Lepszy jest ksylitol czy miód albo stewia, ostatnio widziałam też cukier z kokosa, ale nic o nim nie wiem konkretnego. Syrop z agawy też do cudów nie należy, bo zawiera skoncentrowaną fruktozę.
A z fruktoza to jest tak, że w owocach/ warzywach/ miodzie jest ok, bo występuje tam naturalnie i w tych produktach są też enzymy, które pomagają fruktozę rozłożyć. Skoncentrowana/ sama fruktoza nie rozkłada się tak dobrze w organizmie i osadza się wokół wątroby oraz może prowadzić do otyłości.
Pozdrawiam 🙂
Nie wszystkie proszki do pieczenia zawierają mąkę pszenną! Ci którzy jej nie tolerują o tym wiedzą:) Ja w swojej szafce też mam jeden proszek taki zwykły a drugi na skrobii. To nie jest przeoczenie tylko małe niedopatrzenie z mojej strony bo myślałam że każdy zainteresowany wie o dwóch rodzajach proszku do pieczenia.
Wiem, wiem dużo o fruktozie, ale ja używam jej sporadycznie i z rozwagą:)
własnie upieklam i cała rodzina się zajada.więc super przepis.pozdrawiam i polecam.
Ooch cudownie! Cieszę się ogromnie:) I polecam się na przyszłość.
Wszystko ok, ale dalam jedna plaska lyzeczke sody i ciasto wyszlo wrecz slone.
Hmmm nie wiem dlaczego odniosłaś takie wrażenie, może to przez to, że jesteś przyzwyczajona do bardzo słodkich wypieków? W cieście masz zarówno fruktozę jak i daktyle, a jeszcze dochodzi do tego polewa czekoladowa – nie powinno być słone. Pozdrawiam 🙂
Jakie wymiary powinna mieć forma, żeby ciasto miało taką wysokość jak na zdjęciach(nie mam sercowej) ? Pozdrawiam!
Oj ciężko mi powiedzieć, jak to będzie w przypadku zwykłej blachy 🙂 Coś ok. 24cm mogłoby się sprawdzić.