Przepisy, Zupy

Zupa krem z buraków

10 stycznia 2014

zupa krem z burakówZupa krem z buraków jest pyszna! To miła odmiana od znanych barszczy. Zupa ta jest prosta do przyrządzenia, nie zabiera dużo czasu, a jej smak i kolor rekompensują wszystko!:) Możecie podać z grzankami, z pieczywem, ze śmietaną itp. Ja podałam z odrobiną oliwy i jogurtu greckiego i suszonym oregano. Kolejnego dnia, gdy jadłam tę zupę na wierzch pokruszyłam ser feta- było pysznie!:)

Pieczone buraki do takiej zupy smakują równie dobrze, ale ja nigdy nie poświęcam zupom zbyt dużo czasu. Jeśli macie ochotę na eksperymenty to polecam buraki w plastrach włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą i przyprawić, następnie piec ok. godziny w 180 stopni. Później gotować w bulionie i zblendować:)

Składniki:

  • 4 duże buraki
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 1l wody lub wywaru warzywnego/ew. rosołu
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: jogurt grecki/oliwa/ser feta

Buraki, ziemniaka i marchew obieramy. Kroimy w kostkę. Gotujemy w wywarze do miękkości. Gdy warzywa zmiękną zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Ja podałam zupę z buraków z łyżką jogurtu greckiego, odrobiną oliwy i suszonym oregano.

zupa krem z buraków-2

Przeczytaj również

13 komentarzy

  • Reply Karolina 10 stycznia 2014 at 18:14

    Z przykrością muszę stwierdzić, iż zmusiłaś mnie do tego abym od gapiła od Ciebie przepis 😉
    pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂

  • Reply galantyna.pl 10 stycznia 2014 at 19:42

    Na pewno pyszna, i ma taki intensywny kolor!

  • Reply Lidan 7 maja 2014 at 19:30

    Rewelacja! Szukałam przepisu na coś buraczkowego i przypadkiem znalazłam tą najprostszą zupkę. Zrobiłam i przed chwilą próbowałam. Jest dokładnie taka jak się spodziewałam 🙂 Niech żyje prostota!!!

    • Reply pees 7 maja 2014 at 21:30

      🙂 niezmiernie się cieszę! najlepiej jest tworzyć proste przepisy, które można wzbogacać co rusz nowym składnikiem! polecam się i pozdrawiam!

  • Reply marzena 21 października 2014 at 12:37

    Dotychczas robilam tylko barszcz ale ta wersja jest o niebo lepsza 🙂 ja dodalam jeszcze troche octu i zasmazana cebulke i jest nie do opisania. 🙂

  • Reply Tomek Czajkowski 22 października 2014 at 14:57

    Hmm 😉

  • Reply Anna Rasmussen 22 października 2014 at 15:21

    Samo zdrowie <3

  • Reply Krzysiek Humeniuk 22 października 2014 at 15:31

    Zupa ze mnie? 🙂

  • Reply Monika Kamińska 22 października 2014 at 16:22

    uwielbiam!

  • Reply Zuzia Fruzia 22 października 2014 at 18:59

    #jadlabym

  • Reply Natalia 7 grudnia 2014 at 17:27

    A cytryna? bez cytryny?
    Zupa krem z buraka i w niej cytryna… to jest mistrz!

  • Zostaw komentarz