Przepisy

Pralinki czekoladowe

5 stycznia 2014

pralinki czekoladowePrzepyszne pralinki, które świetnie sprawdzą się w roli słodkości na imprezie czy podarunek dla bliskiej nam osoby.

Robiłam ich całą masę przed świętami właśnie po to, aby wręczyć rodzinie. Niestety nie miałam wtedy głowy do zdjęć więc możecie zobaczyć tylko podstawową ich wersję. Oczywiście jeśli chcecie urozmaicić te pralinki czekoladowe to możecie obtoczyć je np. w wiórkach kokosowych, posiekanych drobno orzechach czy migdałach itp.Do środka możecie włożyć orzechy, migdały, śliwki czy daktyle- wszystkie chwyty dozwolone.

Mam nadzieję, że będziecie kombinować i ta podstawowa wersja pralinek zainspiruje Was do stworzenia piękniejszych i smaczniejszych dzieł:)

Składniki na 20 sztuk pralinek:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 opakowanie mascarpone
  • śliwki suszone
  • kakao do obtoczenia
  • 1 łyżka masła

Czekoladę gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Mascarpone miksujemy kilka minut, aby zrobiło się bardziej puszyste. Czekoladę odstawiamy do ostygnięcia, gdy będzie już chłodna łączymy ją z mascarpone i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie kakao nasypujemy na duży talerz, małą łyżeczką nabieramy schłodzoną masę, do środka wkładamy śliwkę i obtaczamy w kakao. Delikatnie formujemy kule. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby masa dobrze zastygła. Przechowujemy również w lodówce, najdłużej 3-4 dni.

pralinki czekoladowe-2

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Monika 8 stycznia 2014 at 11:12

    uwielbiam pralinki za ich delikatność i uroczą malutkość na kęs akuratną.
    Te wyglądają pysznie 🙂
    Pozdrawiam,
    Monika

  • Zostaw komentarz