Słodkości

Muffinki marchewkowe

22 stycznia 2014

muffinki marchewkowe-2 Przepyszne muffinki marchewkowe z jabłkiem. Idealnie słodkie, o pięknym kolorze i bardzo wilgotnej strukturze. Upiekłam je tydzień temu, a wciąż na wspomnienie ich smaku pobudzają się moje ślinianki <3

Nie wiem czy Wy również, ale ja przepadam za wypiekami z dodatkiem marchewki. Na blogu były już babki i babeczki z jej dodatkiem, jednak te muffinki są chyba najsmaczniejsze. Bardzo delikatne i puszyste. Zachwycają.

Polecam Wam nie słodzić mocno kremu, ponieważ babeczki są słodziutkie.

Składniki na 12 sztuk:

  • 200g marchewki
  • 1 jabłko
  • 100g oleju/margaryny/masła
  • 150g mąki pszennej
  • 100g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g cukru
  • 3 jajka
  • dodatkowo: mascarpone, orzechy laskowe, mandarynka, 1 łyżeczka cukru

Marchewkę oraz jabłka obieramy, trzemy na tarce o małych oczkach. Do jogurtu i oleju dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz marchewki i jabłko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier oraz roztrzepane jajka. Ciasto nakładamy do foremek do muffinek. Muffinki pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Studzimy i dekorujemy kremem: mascarpone mieszamy z posiekanymi drobno orzechami i odrobiną cukru do smaku. Na wierzchu układamy cząstki mandarynki.

muffinki marchewkowe-3

Przeczytaj również

9 komentarzy

  • Reply Natalia Dryjer 22 stycznia 2014 at 17:34

    Otworzony przepis w nowej karcie czeka na piątek i wielkie pieczenie! Paweł Piasecki szykuj się na marchewkowooo ucztę!

  • Reply mypuffs 25 stycznia 2014 at 10:09

    właśnie je pieczemy:)

    • Reply pees 25 stycznia 2014 at 10:10

      wow!:) teraz się będę stresować! daj znać czy wyjdą;) ja odczekałam chwilę, aż ostygną, żeby móc je wybrać z foremek (podważyłam trochę nożem po bokach).

  • Reply mypuffs 25 stycznia 2014 at 12:52

    bardzo dobre tylko właśnie przywarły do foremek, ale może za kilka godzin łatwiej będzie je wyjąć

    • Reply pees 25 stycznia 2014 at 14:38

      Ja odczekałam aż ostygły, dookoła przejechałam nożykiem drewnianym i wyszły bez problemu. A jakie foremki masz?

  • Reply mypuffs 25 stycznia 2014 at 17:30

    papierowe, teraz odstają trochę lepiej

    • Reply pees 25 stycznia 2014 at 18:09

      aaa, to nie wiem jak z papierowymi, ja piekłam w blaszce na muffiny, bez papilotek (:

  • Reply Eff 9 maja 2014 at 12:29

    W smaku pycha, ale mi też przywarły do papilotek 🙁 Ciężko było odkleić, odchodziły z bardzo dużą ilością ciasta..

  • Zostaw komentarz