Przekąski i przystawki

Ciasto francuskie na słono

16 stycznia 2014

ciasto francuskie na słono-2Dziś mam dla Was przepyszne ciasto francuskie na słono. Takie ślimaczki świetnie sprawdzą się na imprezie/pikniku. Ciasto francuskie w takiej wersji jest niezwykle smaczne i łatwe do spożycia:) Wygląda apetycznie i uwierzcie, że znika momentalnie. Jeśli szukacie słonego dodatku do piwa czy wina- właśnie znaleźliście idealny przepis.

Jeśli nie lubicie oliwek to użyjcie zamiast nich np. kukurydzy czy groszku, zamiast sera żółtego sprawdzi się też mozzarella:) Kombinujcie!

Piekłam je przy okazji Sylwestra, ale wiem, że powtórzę je jeszcze przy okazji spotkań ze znajomymi przy winie czy jakiejś planszówce:) A przy okazji- polecicie jakieś ciekawe pomysły na ciasto francuskie? Będę wdzięczna!

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • kilka plastrów sera żółtego (np. 6)
  • kilka plastrów szynki/salami (np. 6)
  • oliwki
  • sos pomidorowy

Ciasto francuskie rozwijamy, rozprowadzamy sos pomidorowy, układamy na nim plastry sera oraz wędliny i tak do zapełnienia całego ciasta, na przemian, Następnie posypujemy połówkami oliwek. Ciasto zwijamy jak roladę i ostrym nożem kroimy w 2-3 cm plastry. Tak powstałe ślimaki smarujemy mlekiem, wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 15-20 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.

ciasto francuskie na słono

Przeczytaj również

8 komentarzy

  • Reply My simple cuisine 16 stycznia 2014 at 02:47

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju slimaki. Nie jadlam jeszcze z salami i serem – a Twoje wygladaja cudnie 🙂

  • Reply Inspirowane Smakiem 16 stycznia 2014 at 04:51

    Na ciasto francuskie nigdy nie trzeba mnie długo namawiać;)))

    • Reply basia 3 czerwca 2015 at 14:24

      moje upieczone ślimaczki stały się bezkształtną masą . rozlały się na blaszce. podejrzewam. że te na fotce są jeszcze surowe.

      • Reply pees 8 czerwca 2015 at 07:53

        Basiu, ślimaczki są upieczone – możesz zauważyć zarumienione brzegi, surowe ciasto francuskie jest zbyt plastyczne, żeby je tak sfotografować. Co do Twojego wypieku – co się rozlało? Cale ciasto francuskie? Może nałożyłaś zbyt dużo sosu pomidorowego?

  • Reply mypuffs 16 stycznia 2014 at 19:28

    robiłam ostatnio coś podobnego, ale ten przepis jest ulepszony;)
    wypróbuję jutro

  • Reply Kuchnia Bazylii 17 stycznia 2014 at 17:33

    Mniam! 🙂 Podoba mi się!

  • Reply madziorka87lodz 27 lipca 2015 at 10:17

    Kładziemy ser a pod nim wedline? Bez sensu napisane

    • Reply pees 27 lipca 2015 at 13:09

      Już zmieniłam szyk zdania:)

    Zostaw komentarz