Dziś mam dla Was przepyszne ciasto francuskie na słono. Takie ślimaczki świetnie sprawdzą się na imprezie/pikniku. Ciasto francuskie w takiej wersji jest niezwykle smaczne i łatwe do spożycia:) Wygląda apetycznie i uwierzcie, że znika momentalnie. Jeśli szukacie słonego dodatku do piwa czy wina- właśnie znaleźliście idealny przepis.
Jeśli nie lubicie oliwek to użyjcie zamiast nich np. kukurydzy czy groszku, zamiast sera żółtego sprawdzi się też mozzarella:) Kombinujcie!
Piekłam je przy okazji Sylwestra, ale wiem, że powtórzę je jeszcze przy okazji spotkań ze znajomymi przy winie czy jakiejś planszówce:) A przy okazji- polecicie jakieś ciekawe pomysły na ciasto francuskie? Będę wdzięczna!
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- kilka plastrów sera żółtego (np. 6)
- kilka plastrów szynki/salami (np. 6)
- oliwki
- sos pomidorowy
Ciasto francuskie rozwijamy, rozprowadzamy sos pomidorowy, układamy na nim plastry sera oraz wędliny i tak do zapełnienia całego ciasta, na przemian, Następnie posypujemy połówkami oliwek. Ciasto zwijamy jak roladę i ostrym nożem kroimy w 2-3 cm plastry. Tak powstałe ślimaki smarujemy mlekiem, wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 15-20 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.
8 komentarzy
Uwielbiam wszelkiego rodzaju slimaki. Nie jadlam jeszcze z salami i serem – a Twoje wygladaja cudnie 🙂
Na ciasto francuskie nigdy nie trzeba mnie długo namawiać;)))
moje upieczone ślimaczki stały się bezkształtną masą . rozlały się na blaszce. podejrzewam. że te na fotce są jeszcze surowe.
Basiu, ślimaczki są upieczone – możesz zauważyć zarumienione brzegi, surowe ciasto francuskie jest zbyt plastyczne, żeby je tak sfotografować. Co do Twojego wypieku – co się rozlało? Cale ciasto francuskie? Może nałożyłaś zbyt dużo sosu pomidorowego?
robiłam ostatnio coś podobnego, ale ten przepis jest ulepszony;)
wypróbuję jutro
Mniam! 🙂 Podoba mi się!
Kładziemy ser a pod nim wedline? Bez sensu napisane
Już zmieniłam szyk zdania:)