Ryba po japońsku- bez niej nie ma świąt Bożego Narodzenia!:) Co prawda nazwa oczywiście jest myląca, bo w Japonii o takim sposobie przyrządzania ryby pewnie mało słyszeli, a na pewno nie wiedzą dlaczego w Polsce przyjęła się akurat taka nazwa:) Ale co tam!
Obok ryby po grecku jest moją ulubioną potrawą wigilijną.
Przepisy na Boże Narodzenie (Wigilię), które znajdują się już na blogu możecie znaleźć w kategorii “Okazje”. Ta kategoria będzie stale uzupełniana tak, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie jeszcze przed Wigilią.
Nie będę Wam zachwalać smaku- bo ja z reguły nie publikuję rzeczy niesmacznych:) Musicie mi więc zaufać i pobiec do rybnego po jakąś pyszną sztukę ryby. Albo od razu kilka- bo na pewno zniknie ze stołu w oka mgnieniu:)
Składniki na przyrządzenie ryby:
- 2 kg filetów z mintaja albo dorsza
- 2 szklanki mąki
- 2 jaja
- sól, pieprz, papryka słodka, odrobina chili
- 2 szklanki wody
Mąkę połączyć z jajkami rozbełtanymi w wodzie. Dosypać przypraw. Rybę kroimy na kawałki i maczamy ją w cieście. Smażymy na złoty kolor.
Składniki na zalewę:
- 2,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki oleju
- 2 małe słoiczki przecieru pomidorowego
- 4 łyżki ketchupu
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu
- sól do smaku
- 4 duże cebule
- 1 litrowy słoik papryki konserwowej
- 1 słoik ogórków – korniszonów
- 3 łyżki oleju
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju do zeszklenia. Ogórki i paprykę odsączamy z zalewy, kroimy w paseczki dł. 5 cm. Wszystkie składniki mieszamy razem i zagotowujemy. Dodajemy warzywa do gotowanej zalewy i całość dusimy jeszcze ok. 3-5 minut. Zalewę studzimy.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo zalewę z warzywami oraz rybę.
10 komentarzy
O, jeszcze się z taką nie spotkałam. U mnie występuje jedynie ryba po grecku:)
O wooow! Uwielbiam taką rybę!
U mnie w domu jest tylko ryba po grecku, ale ta brzmi wyjątkowo.
Świąteczna specjalność mojej siostry. Wszyscy się nią zajadają 🙂
Nie jestem zbyt wielka fanką ryby, ale Twoją bym zjadła 🙂 Obłędnie wygląda ! Aż ślinka cieknie 🙂
Zrobiłam tę rybkę, jest pyszna, dziękuję za świetny przepis 🙂
cieszę się, że smakowało:)
Podajemy na zimno czy na ciepło?
/
Karola w moim domu podaje się na zimno zawsze, ale możesz podgrzać w piekarniku lub np. podgrzewaczami (jak masz naczynie żaroodporne).
Ryba jest rewelacyjna, zamiast przecieru można dodać pomidory z puszki roztarte blenderem.