Święta

Devolay (dewolaje)

16 grudnia 2013

devolay dewolaj-2Devolay czyt. dewolaj to nic innego jak mięso z kurczaka lub indyka w panierce z jajka i bułki tartej z masłem w środku. Takie mięso jest soczyste, smaczne, nie ma opcji, że wyjdzie Wam suche.

Kotlety de volaille to po prostu rozbita pierś z kurczaka, którą czasami faszeruje się pieczarkami czy ananasem. Ja zazwyczaj robię je tylko z masłem. Jeżeli chodzi o przygotowanie takiego obiadu to jest to niestety czasochłonne. Dewolaje najlepiej zamrozić- zróbcie ich podwójną porcję tak, aby część zamrozić.

U nas zawsze pojawiają się w I dzień Świąt Bożego Narodzenia i każdy sobie wyrywa je sobie z półmiska:) W dewolajach nie ma czego nie lubić:)Przedstawiam Wam przepis krok po kroku, żeby było Wam łatwiej:)

Składniki na dewolaje:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1/3 kostki masła
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej do smażenia
  • dodatkowo: wykałaczki

DSC_7407Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem bardzo cienko, uważając żeby te nie podziurawiły się i nie przerwały. Najlepiej piersi włożyć do torebki foliowej, żeby mięso nie pryskało podczas rozbijania.DSC_7408Masło dzielimy na kawałki, kładziemy jeden na każdej piersi.

DSC_7412

DSC_7416Zawijamy brzegi dewolaja i ciasno zwijamy go w roladkę.DSC_7417

DSC_7419Spinamy 1-2 wykałaczkami tak, aby mięso się nie rozleciało. DSC_7420Kotlety devolay obtaczamy w mące.DSC_7421Następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej.DSC_7423

Smażymy na rumiano z dwóch stron, na bardzo małym (ale bardzo rozgrzanym) ogniu. Najlepiej, gdy będziemy też smażyć boki dewolaja przytrzymując je szczypcami w pionie.

Ważne, żeby kotlety się usmażyły w środku.

Jeśli z kotleta tryska masło po przekrojeniu to znaczy, że dewolaje nam się udały:)

Dewolaje podajemy z ziemniaczkami i np. marchewką z groszkiem.

devolay dewolaj

Przeczytaj również

13 komentarzy

  • Reply Inspirowane Smakiem 16 grudnia 2013 at 05:01

    U mnie w domu dewolaje są zawsze oszukane, bo zamiast masła dajemy ser topiony. 🙂 A takich z masłem chyba nawet jeszcze nigdy nie jadłam!

  • Reply ola 17 grudnia 2013 at 18:08

    polecam dorzucić do masła natkę pietruszki,są wtedy jeszcze lepsze! 🙂

    • Reply pees 17 grudnia 2013 at 19:24

      na pewno wypróbuję!:) albo koperek!

      • Reply sylwunia22 5 stycznia 2014 at 17:01

        Ja zawsze tez daje wlasnie koperek:)

  • Reply kasia1 31 marca 2014 at 21:58

    oprócz masła można dodać ser gouda (tylko taki prawdziwy nie z marketu) jest pyszny a ser rozpływa się po przekrojeniu 🙂

    • Reply pees 1 kwietnia 2014 at 07:21

      najlepiej ser i trochę pietruszki świeżej- pachnie nieziemsko!

  • Reply Adam K. 11 maja 2014 at 13:14

    Nie można po prostu po polsku: roladka ? ehh

    • Reply pees 11 maja 2014 at 14:17

      Można:) ale ja bardziej jestem obeznana z nazwą dewolaj.

  • Reply Ela 21 maja 2014 at 10:08

    Witam. ja robię farsz. Pieczarki i cebulkę udusze na patelni poczekam az ostygnie i zawijam w kotlecie. lub wedlina i ser ale pierwsza opcja jest super i bardzo smaczna, naprawde Polecam 😉 Pzdrawiam.

  • Reply Magdalena 30 grudnia 2014 at 08:22

    Wiem, że dla niektórych to logiczne i naturalne, ale w przepisie brakuje przyprawiania mięska……
    Mimo to brzmi pysznie….. Pozdrawiam…

  • Reply Ela 18 sierpnia 2015 at 14:16

    Pięknie to przygotowałaś :

  • Reply Aleksandra 10 kwietnia 2017 at 17:29

    mrozić przed usmażeniem czy już usmażone?

    • Reply pees 11 kwietnia 2017 at 08:45

      Lepiej mrozić po smażeniu to rozmrażaj je w piekarniku, nie smażąc na patelni drugi raz, bo mogą się rozlecieć (panierka nasiąknięta wodą po rozmrożeniu może zacząć odpadać). Pozdrawiam!

    Zostaw komentarz