Święta

Ciasto bananowe

12 grudnia 2013

ciasto bananowe Ciasto bananowe, które Wam dziś prezentuje skradło moje serce:) Upiekłam je wczoraj i od razu wiedziałam, że taki przepis nie może długo czekać więc postanowiłam dodać go od razu. Ciasto jest intensywnie bananowe, jest w nim dużo rodzynek, czuć też brandy. 

Na wierzchu ciasta bananowego widzicie prostą polewę z gorzkiej czekolady i śmietany- to zwieńczenie tego ciasta. Na wierzch trochę cukrowych gwiazdek i mamy ciasto świąteczne w pięknym wydaniu. Co prawda można by nadać mu nazwę ciasta korzennego, ale mimo wszystko banany są na pierwszym miejscu:) Przynajmniej moje kubki smakowe od razu je rozpoznały.
Ciasto rośnie pięknie, miejscami jest wilgotne dzięki bananom:)

Wpis powstał przy okazji współpracy z margaryną Kasia, której to, jakby nie było używam. Gdy piekę muffinki czy robię proste ciasto ucierane przeważnie używam margaryny. W najbliższym czasie poznacie jeszcze dwa przepisy na słodkości z użyciem Kasi do pieczenia. Więcej inspiracji szukajcie na stronie mojeciasto.pl

Składniki :

  • 260g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki przyprawy do piernika (domowej lub kupnej)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki miodu (roztopionego z 1 łyżką gorącej wody)
  • 4 banany
  • 80g margaryny Kasi
  • 3 jajka
  • 90g cukru
  • 1/2 szklanki brandy (lub innego alkoholu do nasączenia rodzynek)
  • 100g rodzynek
  • 50g groszków czekoladowych gorzkich
  • 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • sok z 1/2 pomarańczy

Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą, cynamonem oraz przyprawą do piernika. Margarynę topimy. Jajka rozmącamy, dodajemy do nich sok z pomarańczy, ostudzoną margarynę oraz miód. Mieszamy razem. Rodzynki zalewamy brandy, odstawiamy je na 15 minut.

Po tym czasie do suchych składników wlewamy te mokre i mieszamy do połączenia się składników. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do masy razem z rodzynkami i brandy. Mieszamy dokładnie, dosypując czekoladowe groszki.

Masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30-45 minut.

Ciasto przed podaniem polewamy polewą czekoladową (1/2 tabliczki gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej razem z 1/2 szklanki śmietany 30%).

ciasto bananowe-2

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply Inspirowane Smakiem 12 grudnia 2013 at 04:53

    Uwielbiam ciasto bananowe! Także przepis jak najbardziej dla mnie;))

  • Reply gin 12 grudnia 2013 at 10:45

    Ciasto bananowe, mniam… Dawno już żadnego nie jadłam…

  • Reply Kuchnia Bazylii 12 grudnia 2013 at 19:03

    Dodajemy! 🙂 Na przykład tort nasączany szampanem 🙂

  • Zostaw komentarz