Zupy

Zupa ziemniaczana

13 listopada 2013

zupa ziemniaczanaZupa ziemniaczana jest genialnym tworem:) Kilka ziemniaków, bulion czy rosół i ulubione dodatki tworzą wspaniałą zupę krem z ziemniaków. Jej urok tkwi w prostocie i balansie smaków. Piękny kolor nadaje jej koperek i dodatek wędzonego łososia, który sprawia, że zupa ta nie wydaje się taka zwyczajna i można ją zaserwować na wystawnym przyjęciu:)

Zupa ziemniaczana to dobre wyjście z sytuacji, gdy kompletnie nie macie ochoty na stanie przy garach. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a zupa wg moich proporcji starczy na dwa obiady dla dwóch osób.

Zamiast łososia możesz dodać kawałki boczku, kiełbasy- na co tylko masz ochotę.Zajrzyj też na mój wcześniejszy przepis na zupę ziemniaczaną.

Składniki:

  • ok. 1kg ziemniaków
  • 2l bulionu/rosołu
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie wędzonego łososia
  • sól, pieprz
  • śmietana kwaśna

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu/rosołu. Gotujemy do miękkości. Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle do zrumienienia, dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę- jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy więcej bulionu czy wody. Koperek myjemy i siekamy bardzo drobno, wrzucamy do zupy, dusimy jeszcze ok. 5 minut (najlepiej pod przykryciem, bo zmiksowana zupa bardzo bulgocze). Po nalaniu zupy do talerzy na wierzchu układamy kawałki wędzonego łososia oraz dajemy kleks śmietany.

zupa ziemniaczana-2

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply mirabelka 13 listopada 2013 at 23:21

    Pysznie wygląda, widać, że łosoś czuje się świetnie w tym towarzystwie 🙂 a tak poza tym to bardzo ładny talerz 🙂

  • Reply Malwinka 14 listopada 2013 at 08:56

    Pięknie wygląda!

  • Reply tu-tusia 15 listopada 2013 at 09:39

    Pysznie!

  • Zostaw komentarz