Potrawy wigilijne, które są na stole w moim rodzinnym domu to przede wszystkim ryby. Pomorze, Kaszuby- ten rejon ma to do siebie, że na stołach rzadziej widuje się kutię, makiełki. Moje rejony to np. ryba (głównie śledź) w occie. To wspaniały pomysł na podanie ryb na zimno. Świetnie sprawdzą się na przystawkę podczas Bożego Narodzenia.
Ryba (w tym przypadku śledź) w occie powinna mieć słodko-słono-kwaśny smak dlatego tak trudno jest napisać jej dokładny przepis. W przypadku takiego przepisu na potrawę wigilijną powinniśmy się kierować swoim gustem, swoim smakiem. Nie umiem sprecyzować wszystkich tych składników, musicie sami wypróbować 🙂 Ten przepis możecie wykorzystać do wszelkich innych ryb- w całości lub w filetach.
Składniki do przyrządzenia ryby:
- 10 śledzi
- mąka
- 2 jajka
- sól, pieprz
Rybę oczyszczamy z łusek, myjemy i osuszamy. Do mąki dosypujemy soli i pieprzu. Rybę maczamy w rozmąconym jajku, a następnie w mące. Smażymy z dwóch stron na rumiano.
Składniki na zalewę octową:
- 2-3 cebule
- 2-3 szklanki wody
- ok. 1/2 szklanki octu
- sól, pieprz
- ok. 1-2 łyżki cukru
- 2 liście laurowe
- ew. ziele angielskie
- 3 łyżki oleju
Cebulę piórkujemy (kroimy wzdłuż liści, nie w poprzek, mają powstać półksiężyce). Szklimy ją na oleju (ten, który pozostał po smażeniu ryby + 3 łyżki świeżego).
W garnku mieszamy razem wodę, ocet, cukier oraz resztę przypraw- zagotowujemy, dodajemy cebulę. Odstawiamy z gazu, gdy zalewa octowa ostygnie zalewamy nią ryby.
Najlepiej gdy ta potrawa zdąży się przegryźć- należy ją odstawić do lodówki na 1-2 dni.
3 komentarze
Bardzo ciekawy przepis. Na naszym stole tez królują ryby,smażone,pieczone,śledzie w najróżniejszej postaci. Takiego śledzia jednak nigdy nie jadłam i chyba się skuszę 🙂 Dziękuję za inspirację i czekam na kolejne świateczne przepisy (aż strach pomyśleć,jak mało czasu zostało!) ;))
Uwielbiam takie śledzie. Moja Babcia robi je bardzo często, nie tylko od święta, więc dla mnie to znany smak od dzieciństwa. A najlepsza z tego wszystkiego jest ta cebulka….Mmmm 🙂
Już sobie wyobrażam jej smak!:)