Święta

Potrawy wigilijne-ryba śledź w occie

30 listopada 2013

ryba śledź w occiePotrawy wigilijne, które są na stole w moim rodzinnym domu to przede wszystkim ryby. Pomorze, Kaszuby- ten rejon ma to do siebie, że na stołach rzadziej widuje się kutię, makiełki. Moje rejony to np. ryba (głównie śledź) w occie. To wspaniały pomysł na podanie ryb na zimno. Świetnie sprawdzą się na przystawkę podczas Bożego Narodzenia.

Ryba (w tym przypadku śledź) w occie powinna mieć słodko-słono-kwaśny smak dlatego tak trudno jest napisać jej dokładny przepis. W przypadku takiego przepisu na potrawę wigilijną powinniśmy się kierować swoim gustem, swoim smakiem. Nie umiem sprecyzować wszystkich tych składników, musicie sami wypróbować 🙂 Ten przepis możecie wykorzystać do wszelkich innych ryb- w całości lub w filetach.

Składniki do przyrządzenia ryby:

  • 10 śledzi
  • mąka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Rybę oczyszczamy z łusek, myjemy i osuszamy. Do mąki dosypujemy soli i pieprzu. Rybę maczamy w rozmąconym jajku, a następnie w mące. Smażymy z dwóch stron na rumiano.

Składniki na zalewę octową:

  • 2-3 cebule
  • 2-3 szklanki wody
  • ok. 1/2 szklanki octu
  • sól, pieprz
  • ok. 1-2 łyżki cukru
  • 2 liście laurowe
  • ew. ziele angielskie
  • 3 łyżki oleju

Cebulę piórkujemy (kroimy wzdłuż liści, nie w poprzek, mają powstać półksiężyce). Szklimy ją na oleju (ten, który pozostał po smażeniu ryby + 3 łyżki świeżego).

W garnku mieszamy razem wodę, ocet, cukier oraz resztę przypraw- zagotowujemy, dodajemy cebulę. Odstawiamy z gazu, gdy zalewa octowa ostygnie zalewamy nią ryby.

Najlepiej gdy ta potrawa zdąży się przegryźć- należy ją odstawić do lodówki na 1-2 dni.

ryba śledź w occie-3

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply ola 30 listopada 2013 at 10:58

    Bardzo ciekawy przepis. Na naszym stole tez królują ryby,smażone,pieczone,śledzie w najróżniejszej postaci. Takiego śledzia jednak nigdy nie jadłam i chyba się skuszę 🙂 Dziękuję za inspirację i czekam na kolejne świateczne przepisy (aż strach pomyśleć,jak mało czasu zostało!) ;))

  • Reply weronika 30 listopada 2013 at 20:42

    Uwielbiam takie śledzie. Moja Babcia robi je bardzo często, nie tylko od święta, więc dla mnie to znany smak od dzieciństwa. A najlepsza z tego wszystkiego jest ta cebulka….Mmmm 🙂

  • Reply Anna 1 grudnia 2013 at 17:16

    Już sobie wyobrażam jej smak!:)

  • Zostaw komentarz