Obiady

Pierogi z dynią

29 listopada 2013

pierogi z dynią

Pierogi z dynią- niby nic takiego, jednakże te pierogi są najbardziej wypasionymi w historii wszystkich pierogów:) Ich smak jest genialny, dodatek skwarek do słodkiego farszu jest świetnym pomysłem. Gdy tak siedziałam i je jadłam (wraz z dziewczynami z pierogowego eventu) myślałam tylko o tych smakach, tych strukturach. Mięciutkie ciasto, kremowy farsz, dodatek skwarek i miodu:) Pychota!

Koniecznie je wypróbujcie, z pozoru takie połączenia smaków mogą wydać się Wam dziwne, aleeee 🙂 Musicie spróbować tych pierogów z dynią!

Składniki na ciasto na pierogi.

Składniki na farsz:

  • 300g puree z dynii
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki twarogu
  • dodatkowo: 100g boczku, miód do polania

Ciasto przygotowujemy według opisu w przepisie. Puree z dyni podgrzewamy, dodajemy do niego masło orzechowe oraz miód. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy farsz z dyni będzie chłodny dodajemy do niego twaróg. Farsz nakładamy łyżeczką na środek ciasta, zlepiamy boki (możemy zlepić je normalnie, możemy zrobić falbankę–> polecam Wam filmik na youtub’e- KLIK).

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok. 1 minuty. Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy go na suchej patelni aż wytopi się cały tłuszcz.
Pierogi z dynią podajemy posypane skwarkami i polane miodem (możecie też skwarki obtoczyć w miodzie, lub pierogi odsmażyć w miodzie na tłuszczu ze skwarek).

pierogi z dynią-2

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply Inspirowane Smakiem 29 listopada 2013 at 05:01

    Jak dla mnie brzmią przesmacznie:)

  • Reply mypuffs 29 listopada 2013 at 16:02

    czekam na przepisy na jakieś ładne i pyszne świąteczne cuda, w tym roku w końcu będę mieć czas na przygotowanie czegoś:)
    pozdrawiam 🙂

    • Reply pees 29 listopada 2013 at 16:33

      już od jutra zaczynam:)) ale czy to ładne bedzie nie wiem:) smaczne na pewno!

  • Zostaw komentarz