Pierogi z dynią- niby nic takiego, jednakże te pierogi są najbardziej wypasionymi w historii wszystkich pierogów:) Ich smak jest genialny, dodatek skwarek do słodkiego farszu jest świetnym pomysłem. Gdy tak siedziałam i je jadłam (wraz z dziewczynami z pierogowego eventu) myślałam tylko o tych smakach, tych strukturach. Mięciutkie ciasto, kremowy farsz, dodatek skwarek i miodu:) Pychota!
Koniecznie je wypróbujcie, z pozoru takie połączenia smaków mogą wydać się Wam dziwne, aleeee 🙂 Musicie spróbować tych pierogów z dynią!
Składniki na ciasto na pierogi.
Składniki na farsz:
- 300g puree z dynii
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki twarogu
- dodatkowo: 100g boczku, miód do polania
Ciasto przygotowujemy według opisu w przepisie. Puree z dyni podgrzewamy, dodajemy do niego masło orzechowe oraz miód. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy farsz z dyni będzie chłodny dodajemy do niego twaróg. Farsz nakładamy łyżeczką na środek ciasta, zlepiamy boki (możemy zlepić je normalnie, możemy zrobić falbankę–> polecam Wam filmik na youtub’e- KLIK).
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok. 1 minuty. Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy go na suchej patelni aż wytopi się cały tłuszcz.
Pierogi z dynią podajemy posypane skwarkami i polane miodem (możecie też skwarki obtoczyć w miodzie, lub pierogi odsmażyć w miodzie na tłuszczu ze skwarek).
4 komentarze
Jak dla mnie brzmią przesmacznie:)
czekam na przepisy na jakieś ładne i pyszne świąteczne cuda, w tym roku w końcu będę mieć czas na przygotowanie czegoś:)
pozdrawiam 🙂
już od jutra zaczynam:)) ale czy to ładne bedzie nie wiem:) smaczne na pewno!
[…] Pierogi z dynią […]