Święta

Krokiety ze szpinakiem

13 listopada 2013

krokiety ze szpinakiem-2Krokiety ze szpinakiem są świetnym pomysłem na posiłek, gdy mamy np. usmażone naleśniki z poprzedniego dnia. Krokiety zazwyczaj są właśnie takim ‘wyjściem z sytuacji’ gdy mamy za dużo suchych naleśników. Jajko i bułka tarta dają im drugie życie- i to jakie smaczne!

Przy przyrządzaniu krokietów ze szpinakiem najważniejsze jest, aby szpinak dobrze doprawić. Sam w sobie jego smak jest mdły, ale gdy dodamy czosnek, cebulę, sól i pieprz to wychodzi nam prawdziwa bomba smaku!:) Ja od siebie dodałam także ser pleśniowy. Polecam!:)

Składniki na krokiety:

    • 4 naleśniki
    • 450g mrożonego szpinaku (lub świeżego)
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 mała czerwona cebula
    • 50-70g sera gorgonzola
    • pieprz
    • 0.5 szklanki bułki tartej
    • 1 jajko + 1 łyżka mleka

Szpinak rozmrażamy. Cebulę drobno siekamy, czosnek również. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dusimy cebulę aż się zeszkli, dodajemy czosnek i szpinak. Podsmażamy tak długo, aż wyparuje woda, następnie dodajemy ser gorgonzola oraz pieprz (sól nie jest potrzebna, ponieważ ser jest bardzo słony).

Przygotujmy dwie miseczki: na bułkę tartą oraz jajko z łyżką mleka. Naleśniki rozkładamy na talerzu, nakładamy na nie farsz ( ok. 1-2 łyżek szpinaku), rozprowadzamy po całym naleśniku. Boki zwijamy do środka, tył również. Zwijamy krokieta w kierunku do góry- tam, gdzie nie zakładaliśmy naleśnika do środka. Gotowego krokieta maczamy w jajku, następnie obtaczamy go w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Krokiety muszą się zarumienić z każdej strony- przekładamy je na ręcznik papierowy i odsączamy nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło.

Krokiety możemy zamrozić już usmażone w stabilnym pojemniku.

krokiety ze szpinakiem

Przeczytaj również

10 komentarzy

  • Reply Inspirowane Smakiem 13 listopada 2013 at 05:02

    Przyznam, że za krokietami nie przepadam, ale za szpinakiem oj tak.. I jak tu pogodzić ten konflikt? 😉

    • Reply pees 13 listopada 2013 at 09:05

      faktycznie masz trudny orzech do zgryzienia:)

  • Reply whiness 13 listopada 2013 at 06:46

    Jej, pycha! Uwielbiam naleśniki, uwielbiam szpinak, uwielbiam gorgonzole. Chyba nie ma opcji, żeby takie krokiety mi nie posmakowały 🙂 Jutro robię!

  • Reply Natalia 13 listopada 2013 at 08:01

    Ale pyszności!

  • Reply ilovebake.pl 13 listopada 2013 at 08:38

    Poproszę z pięć takich. Uwielbiam szpinak 🙂

  • Reply wedelka 13 listopada 2013 at 09:36

    Krokietów ze szpinakiem jeszcze nie jadłam. Ciekawe 🙂

  • Reply Malwinka 13 listopada 2013 at 09:37

    Ależ one apetycznie wyglądają, nabrałam na takie ochoty 🙂

  • Reply Ervisha 13 listopada 2013 at 11:12

    Ze szpinakiem to moje ulubione ;D

  • Reply Ola 13 listopada 2013 at 11:47

    tak! idealna odmiana, a nie ciągle ta kapusta i grzyby

    • Reply pees 13 listopada 2013 at 11:55

      Ola, jak dla mnie z kapustą i grzybami to mogą być tylko na Święta Bożego Narodzenia,:D

    Zostaw komentarz