Kuchnia polska

Gulasz z karkówki

18 listopada 2013

gulasz z karkówki-2 Dziś mam dla Was gulasz z karkówki. Dobrze wiecie, że gulasze często goszczą u mnie na stole. To pożywne posiłki, których przygotowanie jest niedrogie. Świetnie pasują do kaszy czy ziemniaków. Małe dzieci kochają je za aksamitny sos, a faceci za duże kawałki mięsa. Ja najbardziej gulasze lubię za ich głębie smaku:)

Składniki na 4 porcje:

  • 500g karkówki
  • 300g pieczarek
  • 3 duże marchwie
  • 3 cebule
  • 500ml wody + 200ml
  • sól, pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu kolorowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszana w 100ml wody

Mięso kroimy w kostkę. Obsmażamy na patelni (bez dodatku tłuszczu) do zarumienienia (aż tłuszcz z mięsa się wytopi). Cebulę siekamy (nie musi być drobno- rozpadnie się podczas gotowania), dorzucamy do mięsa i gdy się zeszkli zalewamy wszystko wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz kolorowy pieprz. Dusimy mięso ok. 45 minut, po tym czasie dodajemy obraną i posiekaną w plastry marchewkę oraz obrane i posiekane pieczarki. Możemy dolać 200ml wody (niecałą szklankę), dusimy pod przykryciem ok. 1 godziny. Po tym czasie gulasz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy też mąkę ziemniaczaną i doprowadzamy gulasz do wrzenia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami: u mnie z kaszą.

gulasz z karkówki_

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply tu-tusia 19 listopada 2013 at 11:23

    Pychota!

    • Reply jarek 29 lipca 2014 at 13:34

      pychotka

  • Reply Rafał 11 marca 2015 at 09:43

    Zrobiłem
    Przeeeeeeepyszny 🙂

    • Reply pees 11 marca 2015 at 10:42

      Cudownie! 🙂 Pochwal się zdjęciem na Facebooku lub Instagramie i koniecznie oznacz 🙂

    Zostaw komentarz