Tarta z kurczakiem. Istne szaleństwo. Kruchy spód, kremowe nadzienie, duużo kurczaka i cukinii. Dodałam także suszone pomidory dla smaku. Przepis podpatrzyłam tutaj.
Lubię obiady tego typu- forma do tarty, w której zazwyczaj piekę ma śr. 26cm co dla nas- dwóch osób starczy na 2 obiady z dokładką. Bo takim jednym kawałkiem naprawdę można się najeść.
Jeśli macie w domu mięsożerców (K. do takich należy) to koniecznie przygotujcie tę tartę. Jest w niej naprawdę sporo mięsa:) Po jej zjedzeniu pomyślałam sobie, że ta tarta z kurczakiem i cukinią byłaby jeszcze lepsza, gdyby dodać do niej podsmażone pieczarki:) Zgadzacie się?
Składniki na kruchy spód:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 120g masła
- 1 jajko (ew. samo żółtko)
- sól, pieprz
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Składniki na ciasto zagniatamy razem w jednolita masę. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (cienko), formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10-15 minut w 180 stopniach.
Składniki na masę serowo-jajeczną:
- 4 jajka
- 100g twarogu
- 200ml śmietany 18%
- 150g żółtego sera
- sól, pieprz
Twaróg rozcieramy widelcem, dodajemy do niego jajka oraz śmietanę. Mieszamy dokładnie lub miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser trzemy na tarce, dodajemy do masy.
Składniki na farsz:
- 1/2kg piersi z kurczaka
- 1 cukinia
- 1/2 cebuli czerwonej
- suszone pomidory (ilość wedle uznania)
- sól, pieprz
- słodka papryka
- 1 łyżka oliwy
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, obsypujemy słodką papryką oraz solą i pieprzem. Podsmażamy na oliwie do zrumienienia. Cukinię kroimy w plasterki. Cebulę drobno siekamy.
Na podpieczony spód wysypujemy kurczaka, posypujemy go cebulą oraz suszonymi pomidorami. Na wierzch wylewamy masę serowo-jajeczną. Układamy plastry cukinii. Zapiekamy ok. 40 minut w 180 stopniach.
2 komentarze
Tarta wyśmienita. Polecam wszystkim:) Zwłaszcza przepis na ciasto jest świetny! Warty wypróbowania!
Cieszę się ze smakowało!:)