Kuchnia polska

Tarta z kurczakiem

25 października 2013

tarta z kurczakiem-4Tarta z kurczakiem. Istne szaleństwo. Kruchy spód, kremowe nadzienie, duużo kurczaka i cukinii. Dodałam także suszone pomidory dla smaku. Przepis podpatrzyłam tutaj.

Lubię obiady tego typu- forma do tarty, w której zazwyczaj piekę ma śr. 26cm co dla nas- dwóch osób starczy na 2 obiady z dokładką. Bo takim jednym kawałkiem naprawdę można się najeść.

Jeśli macie w domu mięsożerców (K. do takich należy) to koniecznie przygotujcie tę tartę. Jest w niej naprawdę sporo mięsa:) Po jej zjedzeniu pomyślałam sobie, że ta tarta z kurczakiem i cukinią byłaby jeszcze lepsza, gdyby dodać do niej podsmażone pieczarki:) Zgadzacie się?

Składniki na kruchy spód:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 120g masła
  • 1 jajko (ew. samo żółtko)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Składniki na ciasto zagniatamy razem w jednolita masę. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (cienko), formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10-15 minut w 180 stopniach.

 

Składniki na masę serowo-jajeczną:

  • 4 jajka
  • 100g twarogu
  • 200ml śmietany 18%
  • 150g żółtego sera
  • sól, pieprz

Twaróg rozcieramy widelcem, dodajemy do niego jajka oraz śmietanę. Mieszamy dokładnie lub miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser trzemy na tarce, dodajemy do masy.

 

Składniki na farsz:

  • 1/2kg piersi z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • suszone pomidory (ilość wedle uznania)
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • 1 łyżka oliwy

Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, obsypujemy słodką papryką oraz solą i pieprzem. Podsmażamy na oliwie do zrumienienia. Cukinię kroimy w plasterki. Cebulę drobno siekamy.

Na podpieczony spód wysypujemy kurczaka, posypujemy go cebulą oraz suszonymi pomidorami. Na wierzch wylewamy masę serowo-jajeczną. Układamy plastry cukinii. Zapiekamy ok. 40 minut w 180 stopniach.

tarta z kurczakiem-3

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply Anguisette 14 sierpnia 2014 at 10:19

    Tarta wyśmienita. Polecam wszystkim:) Zwłaszcza przepis na ciasto jest świetny! Warty wypróbowania!

    • Reply pees 18 sierpnia 2014 at 14:35

      Cieszę się ze smakowało!:)

    Zostaw komentarz