Bez glutenu

Snickers krem

15 października 2013

Snickers krem- pamiętacie go? Kiedyś był też milky way i inne, pyszne, ale nie zawsze do kanapki, czasami wystarczała łyżeczka takiej mieszanki i było się szczęśliwym. Postanowiłam spróbować zrobić coś podobnego w domu i wyszło absolutnie genialnie. Będę go robić jeszcze nie raz!:) Was też zachęcam do tego snickersa:)
Podawałam do naleśników, kanapek, placuszków i wyjadałam łyżeczką.
A Wy pamiętacie ten krem? Jedliście go kiedyś?:)

Jeśli chcecie jak najbardziej odtworzyć klasyczną wersję to zamiast masy kajmakowej o smaku orzechowym użyjcie klasycznej.

Składniki na 2 małe słoiczki:

  • 300g orzechów ziemnych, solonych
  • 150g orzechów laskowych
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50g masła
  • 150g masy kajmakowej orzechowej

Orzechy ziemne mielimy w blenderze na masło. Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni i blendujemy je. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z masłem, studzimy, następnie mieszamy  z orzechami laskowymi.
Do wyparzonych słoiczków nakładamy po kolei: masę kajmakową, masło orzechowe i domowy krem czekoladowy.
Przechowujemy w lodówce (u mnie jeden ze słoiczków stał ponad miesiąc).

snickers krem-2

Przeczytaj również

14 komentarzy

  • Reply Salvador Dali 15 października 2013 at 07:14

    wytrzymał miesiąc?! 😀
    Meeega 🙂

  • Reply iza 15 października 2013 at 07:15

    wygląda fantastycznie; musi być pyszny

  • Reply bernadeta 15 października 2013 at 07:49

    o mamumiu boski! jak pokaże to rodzinie to każą mi zrobić 😉

  • Reply Hofi_ 15 października 2013 at 10:52

    Snickers to jeden z moich ulubionych batonów… ten krem musi być pyszny!!

  • Reply kamila 15 października 2013 at 12:15

    o matko! wygląda smakowicie, ale musi być baaardzo kaloryczny 😀 chociaż wszystko co dobre tak naprawdę najgorsze 😀 …

  • Reply oliwja 15 października 2013 at 13:04

    Jaka rozpusta! 😀 Te kolory do mnie przemawiają 🙂

  • Reply mm 15 października 2013 at 16:35

    co to znaczy zmielić orzechy na masło? tak długo je mielić w blenderze aż powstanie z nich po prostu masło? czy dodać do nich masło i mielić?

    • Reply pees 15 października 2013 at 16:37

      dokładnie tak: mielić orzechy tak długo, aż powstanie z nich krem/masło, orzechy są tłuste więc powstanie z nich jednolita masa.

  • Reply od-kuchni 15 października 2013 at 21:03

    Kapitalny pomysł! Muszę wypróbować przy najbliższej okazji 🙂

  • Reply Klaudia 6 czerwca 2015 at 10:36

    Ile tego masła orzechowego? 🙂

    • Reply pees 8 czerwca 2015 at 07:54

      Masło orzechowe powstanie nam ze zblendowania 300 g orzechów ziemnych 🙂

  • Reply Wiewióra 20 października 2017 at 12:51

    aaaaa!!! ale smaki! zrobię z pewnością 🙂

  • Reply Weronika 28 października 2019 at 23:45

    a czy jest pomysl jak zrobic domowa (na zamienniku bialego cukru) mase kajmakowa?
    Pozdrawiam i z gory dziekuje za odp.:)

    • Reply Paulina Hofman 4 listopada 2019 at 10:51

      Domowa masa kajmakowa to po prostu ugotowane mleko skondensowane, nie trzeba tam dodawać cukru 🙂
      Pozdrawiam

    Zostaw komentarz