Snickers krem- pamiętacie go? Kiedyś był też milky way i inne, pyszne, ale nie zawsze do kanapki, czasami wystarczała łyżeczka takiej mieszanki i było się szczęśliwym. Postanowiłam spróbować zrobić coś podobnego w domu i wyszło absolutnie genialnie. Będę go robić jeszcze nie raz!:) Was też zachęcam do tego snickersa:)
Podawałam do naleśników, kanapek, placuszków i wyjadałam łyżeczką.
A Wy pamiętacie ten krem? Jedliście go kiedyś?:)
Jeśli chcecie jak najbardziej odtworzyć klasyczną wersję to zamiast masy kajmakowej o smaku orzechowym użyjcie klasycznej.
Składniki na 2 małe słoiczki:
- 300g orzechów ziemnych, solonych
- 150g orzechów laskowych
- 100g gorzkiej czekolady
- 50g masła
- 150g masy kajmakowej orzechowej
Orzechy ziemne mielimy w blenderze na masło. Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni i blendujemy je. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z masłem, studzimy, następnie mieszamy z orzechami laskowymi.
Do wyparzonych słoiczków nakładamy po kolei: masę kajmakową, masło orzechowe i domowy krem czekoladowy.
Przechowujemy w lodówce (u mnie jeden ze słoiczków stał ponad miesiąc).
14 komentarzy
wytrzymał miesiąc?! 😀
Meeega 🙂
wygląda fantastycznie; musi być pyszny
o mamumiu boski! jak pokaże to rodzinie to każą mi zrobić 😉
Snickers to jeden z moich ulubionych batonów… ten krem musi być pyszny!!
o matko! wygląda smakowicie, ale musi być baaardzo kaloryczny 😀 chociaż wszystko co dobre tak naprawdę najgorsze 😀 …
Jaka rozpusta! 😀 Te kolory do mnie przemawiają 🙂
co to znaczy zmielić orzechy na masło? tak długo je mielić w blenderze aż powstanie z nich po prostu masło? czy dodać do nich masło i mielić?
dokładnie tak: mielić orzechy tak długo, aż powstanie z nich krem/masło, orzechy są tłuste więc powstanie z nich jednolita masa.
Kapitalny pomysł! Muszę wypróbować przy najbliższej okazji 🙂
Ile tego masła orzechowego? 🙂
Masło orzechowe powstanie nam ze zblendowania 300 g orzechów ziemnych 🙂
aaaaa!!! ale smaki! zrobię z pewnością 🙂
a czy jest pomysl jak zrobic domowa (na zamienniku bialego cukru) mase kajmakowa?
Pozdrawiam i z gory dziekuje za odp.:)
Domowa masa kajmakowa to po prostu ugotowane mleko skondensowane, nie trzeba tam dodawać cukru 🙂
Pozdrawiam