Sałatka z oliwkami, pomidorami i jabłkiem jest świetnym pomysłem urozmaiceniem posiłku typu lunch czy podwieczorek. Możemy ją podać z kawałkiem mięsa- będzie wtedy treściwsza. Ja pochrupałam do schabowego;) Dodatek jabłka urozmaica smak banalnego połączenia oliwek i pomidorów.
Składniki:
- mix sałat
- 3 pomidory
- 2 jabłka
- 1 słoiczek oliwek (miałam oliwki nadziewane czosnkiem)
- 1-2 opakowania mozzarelli
- do sosu: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz
Pomidory kroimy w kostkę, jabłka obieramy i również drobno siekamy. Oliwki odsączamy z zalewy, możemy je pokroić na pół. Składniki na sos mieszamy razem. Sałatkę przed podaniem skrapiamy przygotowanym sosem, dodajemy także odsączoną i pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Brak komentarzy