Obiady

Makaron z pieczarkami i szynką

16 września 2013

makaron z pieczarkami i szynkąMakaron z pieczarkami i szynką w takiej odsłonie uwielbiam. W ogóle, jak wiecie jestem niezłą makaroniarą:)Najlepsza kolacja to ząbek czosnku, papryczka chili, oliwa i makaron al dente. Tylko tyle, a jestem w siódmym niebie:)

Dzisiejsza propozycja jest typowo obiadowa, mamy kremowy sos, pieczarki, szynkę. Świetnie sprawdzi się też na późną kolację, jest idealnie słone- dzięki szynce nie musimy sosu dodatkowo doprawiać.

Składniki na 2 porcje:

  • makaron ilość wedle upodobań (ok. 300g)
  • 1 duża cebula
  • 250g szynki
  • 400g pieczarek
  • 120ml śmietany kremówki (można więcej)
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, chili

Makaron gotujemy al dente. Cebulę drobno siekamy, szklimy na maśle. Pieczarki obieramy, siekamy w plastry, szynkę kroimy w kostkę. Pieczarki dodajemy do cebuli, dusimy, aż odparuje z nich płyn. Dolewamy śmietankę, dodajemy szynkę i mieszamy. Dusimy kilka minut, doprawiamy do smaku.

makaron z szynką i pieczarkami

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply M.R. 19 lutego 2014 at 19:34

    Danie bardzo smaczne i gdyby nie to obieranie pieczarek to też bardzo szybkie. Oczywiście będę do niego wracać 🙂

  • Zostaw komentarz