Makaron z pieczarkami i szynką w takiej odsłonie uwielbiam. W ogóle, jak wiecie jestem niezłą makaroniarą:)Najlepsza kolacja to ząbek czosnku, papryczka chili, oliwa i makaron al dente. Tylko tyle, a jestem w siódmym niebie:)
Dzisiejsza propozycja jest typowo obiadowa, mamy kremowy sos, pieczarki, szynkę. Świetnie sprawdzi się też na późną kolację, jest idealnie słone- dzięki szynce nie musimy sosu dodatkowo doprawiać.
Składniki na 2 porcje:
- makaron ilość wedle upodobań (ok. 300g)
- 1 duża cebula
- 250g szynki
- 400g pieczarek
- 120ml śmietany kremówki (można więcej)
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, chili
Makaron gotujemy al dente. Cebulę drobno siekamy, szklimy na maśle. Pieczarki obieramy, siekamy w plastry, szynkę kroimy w kostkę. Pieczarki dodajemy do cebuli, dusimy, aż odparuje z nich płyn. Dolewamy śmietankę, dodajemy szynkę i mieszamy. Dusimy kilka minut, doprawiamy do smaku.
1 komentarz
Danie bardzo smaczne i gdyby nie to obieranie pieczarek to też bardzo szybkie. Oczywiście będę do niego wracać 🙂