Nie umiem się napatrzeć na te zdjęcia:)
Jestem z nich ogromnie zadowolona,
to był instynkt, kilka chwil i było.
Ale to przez to, że strasznie chciałam zjeść tę tartę z malinami.
Po prostu ślinka ciekła już w momencie dekorowania jej kwiatkami.
Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis na tę tartę,
dekoracja jest prosta, a bardzo przyjemna dla oka.
Tarta z malinami i mascarpone jest prostym wypiekiem,
wystarczy upiec dobry spód, a świeże maliny i krem zrobią resztę.
Składniki na 3 małe spody do tart:
- 125g zimnego masła
- 50g cukru
- 1 jajko
- 250g mąki kukurydzianej
- ew. 1 łyżka wody
Składniki na krem:
- 250ml śmietany kremówki
- 200g mascarpone
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 50g cukru pudru
- 300g malin
Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto cienko i wykładamy nim foremki do tart.
Nakłuwamy widelcem spód, obciążamy go grochem, ryżem albo specjalnymi kuleczkami ceramicznymi.
Nagrzewamy piekarnik do 190-200stopni i wkładamy tartę do pieczenia.
Po 10 minutach zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze ok 5minut, aby dno tarty również się zarumieniło.
Kremówkę ubijamy, dodajemy do niej cukier puder, ziarenka wanilii i serek mascarpone. Mieszamy wszystko dokładnie.
Masę śmietanową wykładamy na ostudzone spody. Maliny płuczemy i osuszamy, wciskamy je otworem do dołu w tarty. Tartę z malinami dekorujemy kwiatkami.
1 komentarz
Wyglądają niesamowicie radośnie 🙂