Słodkości

Tarta z malinami

12 sierpnia 2013

Nie umiem się napatrzeć na te zdjęcia:)
Jestem z nich ogromnie zadowolona,
to był instynkt, kilka chwil i było.
Ale to przez to, że strasznie chciałam zjeść tę tartę z malinami.
Po prostu ślinka ciekła już w momencie dekorowania jej kwiatkami.

Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis na tę tartę,

dekoracja jest prosta, a bardzo przyjemna dla oka.

Tarta z malinami i mascarpone jest prostym wypiekiem,
wystarczy upiec dobry spód, a świeże maliny i krem zrobią resztę.

Składniki na 3 małe spody do tart:

  • 125g zimnego masła
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 250g mąki kukurydzianej
  • ew. 1 łyżka wody

Składniki na krem:

  • 250ml śmietany kremówki
  • 200g mascarpone
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 50g cukru pudru
  • 300g malin
Masło rozcieramy palcami łącząc je z cukrem, następnie dodajemy żółtko, mąkę i zagniatamy. Jeśli jest zbyt suche możemy dodać odrobinę wody.
Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto cienko i wykładamy nim foremki do tart.
Nakłuwamy widelcem spód, obciążamy go grochem, ryżem albo specjalnymi kuleczkami ceramicznymi.
Nagrzewamy piekarnik do 190-200stopni i wkładamy tartę do pieczenia.
Po 10 minutach zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze ok 5minut, aby dno tarty również się zarumieniło.

Kremówkę ubijamy, dodajemy do niej cukier puder, ziarenka wanilii i serek mascarpone. Mieszamy wszystko dokładnie.
Masę śmietanową wykładamy na ostudzone spody. Maliny płuczemy i osuszamy, wciskamy je otworem do dołu w tarty. Tartę z malinami dekorujemy kwiatkami.

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Praline 13 sierpnia 2013 at 10:05

    Wyglądają niesamowicie radośnie 🙂

  • Zostaw komentarz