Sosy i dodatki

Leczo wegetariańskie (bez mięsa)

16 sierpnia 2013

To był pyszny obiad. Gdy są takie gorące dni nie mam ochoty na mięso, przekonałam więc K. do obiadu czysto warzywnego. Nie wiem sama jak nazwać twór, który wyszedł. Czy to wegetariańskie leczo? A może gulasz bez mięsa? Wiem jedno- jest pyszne, bardzo sycące, będzie pasowało do ryżu, kopytek i innych klusek. Ja podałam z makaronem.

Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli
  • 3 pomidory
  • 1/2 kabaczka
  • 2 cebule
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, chili, suszone zioła

Fasolę odsączamy z zalewy. Kabaczka i cukinię myjemy, kroimy w drobną kostkę. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy ją na oliwie. Do zeszklonej cebuli dodajemy cukinię, kabaczka i fasolę. Zalewamy wodą i dusimy ok. 15-25 minut (aż kabaczek i cukinia zmiękną). Pomidory kroimy w paseczki, wrzucamy je na patelnię, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku. Dusimy 10 minut. Podajemy z ryżem/makaronem/kopytkami.

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply mm 16 sierpnia 2013 at 14:48

    wypróbuje jutro ale dorzucę kiełbasę 😉

    • Reply anonim 23 stycznia 2014 at 11:15

      Wypróbóję jutro, i nie dorzuce żadnego mięsa, bo nie jem zwłok 😉

  • Reply pudzian 24 sierpnia 2014 at 14:33

    dodałem papryki i pieczarki bardzo smaczne!!!

    • Reply pees 24 sierpnia 2014 at 16:39

      świetnie!!:) cieszę się, że smakowało!

    Zostaw komentarz