Ojeeeej.
Takiej tarty ja jeszcze nie jadłam!
Jest tak kremowa, jak pianka, jak chmurka.
A to zdradliwe jest!:)
Po jednym kawałku od razu chcemy kolejny, bo nasze kubki smakowe ogarnia błogość:D
Nie wierzycie? To koniecznie ją zróbcie!
Spód na oleju rzepakowym jest równie kruchy co ten na maśle, oczywiście jego smak jest inny,
ale dzięki temu nie przyćmiewa on smaku nadzienia.
Tarta z malinami i jagodami jest godna polecenia,
wygląda niepozornie, ale po zanurzeniu w niej widelca
i sięgnięciu po kolejny kęs można się rozpływać:)
Możecie użyć także innych owoców, takich jak: truskawki, borówki, poziomki itp.
Składniki na kruchy spód na oleju:
- 150g mąki pszennej
- 50g mąki żytniej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (możecie dać więcej, gdy masa będzie zbyt sucha)
- 30g oleju rzepakowego + 1 łyżeczka do posmarowania papieru
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1 jajko
Mąki przesiewamy, dodajemy do nich jogurt, olej. Wszystko rozcieramy rękami, dosypujemy cukier, sól i wbijamy żółtko.
Gdy masa się zwiąże odstawiamy ją do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, jego powierzchnię smarujemy olejem (wystarczy odrobinę rozsmarować pędzelkiem). Dno i boki wylepiamy ciastem. Nakłuwamy. Pieczemy ok. 10-15 minut w 180 stopniach (aż boki i dno trochę się zarumienią).
Składniki na nadzienie tarty:
- 200g malin
- 150g jagód
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny (jeśli wolicie bardziej zwięzłą strukturę możecie dodać więcej)
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (musi być zimna)
Wierzch dekorujemy jagodami.wymieszać.
4 komentarze
z każdym przepisem kocham twojego bloga jeszcze bardziej! 🙂
Miło mi to słyszeć!:)))
wygląda przeapetycznie !
Ale fajnie! Kruchy spód na oleju rzepakowym i już nie muszę się martwić swoim cholesterolem 🙂 Dzięki!