Przekąski i przystawki

Przekąski na imprezę- wytawne muffiny

9 lipca 2013

Te muffiny były naprawdę pyszne:)
Upiekłam je któregoś wieczora i podałam gościom.
Czy to nie świetny pomysł?
Kto powiedział, że muffiny muszą być tylko na słodko?
Te wystapiły w roli przekąski na imprezę i świetnie się sprawdziły.
Pasują i do wina, do piwa.
A i do herbaty czy podane z rosołkiem:)
W domu, na obiad też się sprawdzą.

Były idealnie słone, aksamitne i kremowe dzięki serkowi koziemu.
Możecie do nich wrzucić co popadnie, ja postawiłam na to, co K. lubi najbardziej.
Nie ukrywam- to on zjadł większość.

Zamiast koziego, możecie użyć sera żółtego,
zamiast fasoli dodać np. kukurydzę czy paprykę.
Możliwości wiele- na każdą imprezę inne przekąski:)

Składniki na 16 muffinów:

  • 150g masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1/2 dużej cebuli
  • 50g ricotty
  • 100ml mleka
  • 150ml kefiru
  • 8 suszonych pomidorów
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 opakowanie serka koziego
  • 150g polędwicy
  • sól pieprz
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masło roztapiamy w rondelku, odejmujemy z niego 1 łyżkę, którą wlewamy na patelnię. Cebulę drobno siekamy, podgrzewamy na maśle aż się zeszkli.
Polędwicę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, w drugim mokre. Łączymy zawartość obu miseczek, na samym końcu dodajemy dodatki: suszone pomidory, polędwicę, cebulę, odsączoną czerwoną fasolę. Mieszamy.
Masę nakładamy do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami, pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 190 stopni.
Te wytrawne muffiny smakują dobrze zarówno na ciepło i na zimno.

Przeczytaj również

7 komentarzy

  • Reply Kamciss 9 lipca 2013 at 23:07

    Bardzo apetycznie 🙂

  • Reply pastawithapplepie.blogspot.com 10 lipca 2013 at 06:43

    😉 faktycznie swietny pomysl

  • Reply przecinkowa 10 lipca 2013 at 11:44

    apetycznie wyglądają 🙂

  • Reply karola 10 lipca 2013 at 11:57

    Pewnie, że nie musza być słodkie! Wytrawne też są super:)

  • Reply Nemi 10 lipca 2013 at 18:28

    Uwielbiam wytrawne muffiny, nawet bardziej niż w słodkiej wersji:)

  • Reply Zdrowa Ula 10 lipca 2013 at 21:49

    Wczoraj robiłam podobne muffinki, tyle że z kukurydzą, tuńczykiem i serem żółtym. Polecam. Przepis do odszukania w internecie na stronie Lidla

  • Reply kotka 11 lipca 2013 at 09:37

    Niedługo organizuję imprezę i takie przekąski będą jak znalazł.

  • Zostaw komentarz