Uwielbiam pierogi.
Ruskie najbardziej:)
Ale tymi z owocami też nie pogardzę!
Pierogi z jagodami są cudowne,
pod warunkiem, że ciasto jest bardzo cienkie!
Nie może być ono ciężkie, grube, jak np. w przypadku pierogów z mięsem
czy ruskich.
Do pierogów z owocami musimy ciasto rozwałkować naprawdę cienko,
żeby owoce prześwitywały ze środka kusząc wszystkich dookoła:)
To ciasto, które Wam dziś prezentuję jest najprostsze.
Bez jajek, bez oleju.
Tylko mąka i woda, do tego dużo siły, by rozwałkować wszystko.
No i jagody!:)
Duuużo jagód;)
Z podanych proporcji wychodzi ok. 30 pierogów z jagodami.
Inspiracja::pierogi, kluski i knedle”, Wydawnictwo SBM.
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- ok. 1/2 szklanki wody
- 250-300g jagód
- cukier do smaku
Z mąki i wody zagniatamy ciasto na pierogi. Wyrabiały tak długo, aż będzie ono sprężyste i nie będzie kleiło się do rąk.
Jagody płuczemy, odsączamy.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy bardzo cienko (u mnie były to 2mm). Wykrawamy szklanką kółka, w dłoni ciasto możemy jeszcze trochę naciągnąć, na środek pieroga nakładamy łyżeczkę jagód, posypujemy odrobiną cukru i sklejamy boki.
Pierogi z jagodami gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.
7 komentarzy
Cudowne, muszę kupić jagody zrobić i dzisiaj bo mi smaczek zrobiłaś!
mniam !! pycha wygladaja 😉
Pierogi z jagodami? Uwielbiam! Pyszny obiad 🙂
Fajne, tylko, ze ciasto jest raczej grube niz cienkie! Na zdjeciach wyglada na grube.
2mm to naprawde cienkie ciasto:)
mam specjalny wałek, w którym ustawia się pożądaną grubość ciasta.
Wiadomo, że po ugotowaniu ciasto troche pęcznieje, ale jak się przypatrzysz, to widać, że na pierogach odznaczają się jagody!:)
Fantastyczne, wlasnie zjedliśmy pierogi ja i mój roczny synus 🙂 Bardzo prosty przepis na ciasto a jaki dobry 🙂 Dziękujemy za pomysl!
cieszę się!:)
mam nadzieję, że będziesz zaglądać!