Obiady

Pierogi z jagodami- przepis na ciasto na pierogi

3 lipca 2013

Uwielbiam pierogi.
Ruskie najbardziej:)
Ale tymi z owocami też nie pogardzę!

Pierogi z jagodami są cudowne,
pod warunkiem, że ciasto jest bardzo cienkie!
Nie może być ono ciężkie, grube, jak np. w przypadku pierogów z mięsem
czy ruskich.
Do pierogów z owocami musimy ciasto rozwałkować naprawdę cienko,
żeby owoce prześwitywały ze środka kusząc wszystkich dookoła:)

To ciasto, które Wam dziś prezentuję jest najprostsze.
Bez jajek, bez oleju.
Tylko mąka i woda, do tego dużo siły, by rozwałkować wszystko.
No i jagody!:)
Duuużo jagód;)
Z podanych proporcji wychodzi ok. 30 pierogów z jagodami.

Inspiracja::pierogi, kluski i knedle”, Wydawnictwo SBM.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • 250-300g jagód
  • cukier do smaku

Z mąki i wody zagniatamy ciasto na pierogi. Wyrabiały tak długo, aż będzie ono sprężyste i nie będzie kleiło się do rąk.
Jagody płuczemy, odsączamy.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy bardzo cienko (u mnie były to 2mm). Wykrawamy szklanką kółka, w dłoni ciasto możemy jeszcze trochę naciągnąć, na środek pieroga nakładamy łyżeczkę jagód, posypujemy odrobiną cukru i sklejamy boki.
Pierogi z jagodami gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.

Przeczytaj również

7 komentarzy

  • Reply Anonymous 4 lipca 2013 at 06:38

    Cudowne, muszę kupić jagody zrobić i dzisiaj bo mi smaczek zrobiłaś!

  • Reply pastawithapplepie.blogspot.com 4 lipca 2013 at 06:40

    mniam !! pycha wygladaja 😉

  • Reply Kamciss 4 lipca 2013 at 08:55

    Pierogi z jagodami? Uwielbiam! Pyszny obiad 🙂

  • Reply Anonymous 4 lipca 2013 at 10:16

    Fajne, tylko, ze ciasto jest raczej grube niz cienkie! Na zdjeciach wyglada na grube.

    • Reply pees 4 lipca 2013 at 10:28

      2mm to naprawde cienkie ciasto:)
      mam specjalny wałek, w którym ustawia się pożądaną grubość ciasta.
      Wiadomo, że po ugotowaniu ciasto troche pęcznieje, ale jak się przypatrzysz, to widać, że na pierogach odznaczają się jagody!:)

  • Reply Anonymous 16 lipca 2013 at 14:49

    Fantastyczne, wlasnie zjedliśmy pierogi ja i mój roczny synus 🙂 Bardzo prosty przepis na ciasto a jaki dobry 🙂 Dziękujemy za pomysl!

    • Reply pees 16 lipca 2013 at 20:04

      cieszę się!:)
      mam nadzieję, że będziesz zaglądać!

    Zostaw komentarz