Wiem, wiem, że na blogu ostatnio dużo słodkości,
ale co zrobić, gdy owoce na targowiskach aż proszą, żeby je kupić:)
A ja mam 2.5kg jagód więc podzielę się z Wami przepisami na ich wykorzystanie.
Koniecznie zamroźcie chociaż 0.5kg na ciasto z jagodami, które zrobimy w grudniu albo styczniu!:)
Muffinki z jagodami z mieszanką różnych mąk,
są nie tylko zdrowe, ale i pyszne.
Dodałam całe mnóstwo jagód!!
Składniki na 12 muffinek:
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 100ml mleka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 350g jagód
Mieszamy wszystkie sypkie składniki razem, w drugim naczyniu mieszamy składniki mokre, dosypujemy do nich suche i mieszamy drewnianą łyżką, aby składniki się połączyły, dodajemy do ciasta jagody.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto (do 2/3 wysokości). Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
1 komentarz
mniam<3