Krupnik.
Chyba nigdy całkowicie nie przekonam się do tej zupy.
W moim domu robiło się ją głównie wtedy, kiedy komuś coś dolegało-
bolał brzuch itp.
Krupnik to bardzo delikatna zupa, taki rosołek z dodatkiem kaszy.
Możemy ją przygotować na wywarze mięsnym lub warzywnym,
podaje się ją zazwyczaj z ziemniakami, marchewką, cebulą,
czasami dorzucane są także suszone grzyby.
Ja postawiłam na klasykę, w moim krupniku znalazły się tylko podstawowe składniki.
Tak, tak, spróbuję, zjem z grzeczności, ale to K. wyjada większą część z garnka;)
Składniki:
- 1 i 1/2l wody
- 100g kaszy jęczmiennej
- 3 skrzydełka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 korzenia selera
- 3 ziemniaki
- 1/2 cebuli czerwonej
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Skrzydełka myjemy, przekładamy do garnuszka z zimną wodą. Dosypujemy ziele angielskie, 2 liście laurowe. Do gotującego się wywaru dodajemy selera, pietruszkę. Gotujemy wszystko ok. 30 minut. Ziemniaki oraz marchewkę obieramy, kroimy w kostkę lub plasterki.
Kaszę płuczemy, dodajemy do wywaru. Do zupy dodajemy także ziemniaki, marchew oraz pokrojoną w plastry cebulę. Krupnik gotujemy ok. 20 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy