Inne/Konkursy

Konkurs z Lubellą

19 lipca 2013

Mam dla Was smakowity konkurs:)

Otóż, jak wiecie, jakiś czas temu byłam w fabryce Lubelli (dla przypomnienia KLIK), złożyło się tak, że firma ta ufundowała dla Was dwie absolutnie fantastyczne nagrody w postaci zestawu makaronów i nie tylko:)

Zadaniem konkursowym jest podanie w komentarzu pod tym postem 
przepisu na sałatkę makaronową.
Interesują mnie wszystkie- z warzywami, z mięsem itp.
Wybiorę dwa przepisy, które wydadzą mi się najsmakowitszymi propozycjami.
Chodzi o to, żeby było smacznie, kolorowo, szybko i zdrowo;)
Macie czas do 26 lipca, do godziny 20:00*.
Gotowi? Czas start!
Obie wybrane przeze mnie osoby otrzymają zestaw produktów marki Lubella,
w skład którego wchodzą:
  • wstążki
  • kokardki
  • świderki
  • gniazda
  • pełne ziarno penne
  • pełne ziarno spaghetti
  • trzy kolory penne
  • inspiracje pappardelle
  • inspiracje lasagne
  • domowa jajeczna ryż
  • szybko z patelni 3 rodzaje
  • oraz dodatkowo paluszki Lubella: paluszki natures z solą, paluszki małe z sezamem

—–
20.05* to dobry czas;) zaliczam Wasze ostatnie komentarze:)

Przeczytaj również

54 komentarze

  • Reply Kuchnianawzgorzu.pl - Ulcik 20 lipca 2013 at 06:54

    Konkurs dla mnie czyli fana makaronowych sałatek 🙂 Proponuję zdrową wersję sałatki:
    Sałatka z makaronem razowym

    garść makaronu razowego ( ugotowanego al dente)
    garść rukoli
    1 pierś z kurczaka
    1 łyżeczka ziaren kuminu
    1 pomidor
    1/2 czerwonej cebuli
    1 łyżka oliwy z oliwek
    pieprz do smaku
    Rozgrzewamy patelnie teflonową na nią dajemy pierś z kurczaka w plastrach i to posypujemy kuminem, podlewamy wodą ( kilka łyżek ) przykrywamy pokrywką i dusimy koło 12 minut, sprawdzając czy pierś z kurczaka jest gotowa ( żeby jej nie przesuszyć ). Do miski wkładamy pokrojonego pomidora, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, rukolę, makaron i pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, wszystko doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i polewamy oliwą, wszystko mieszamy.

    A tu zdjęcia tej sałatki : http://kuchnianawzgorzu.pl/obiad-do-pracy-salatka-z-makaronem/

  • Reply Jola66 20 lipca 2013 at 07:36

    Jestem fanką wykorzystywania kokardek do sałatek.
    Sałatka z farfalle, suszonymi pomidorami i oliwkami.
    Składniki na 1 porcję:
    garść makaronu kokardki
    po kilka listków bazylii fioletowej i zielonej
    kawałek sera sałatkowego typu feta
    kilka suszonych pomidorów w zalewie z oliwnej
    oliwki zielone i czarne
    chili w młynku
    1 jajko ugotowane na twardo
    Przygotowanie:
    Gotujemy makaron al dente z solą. Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą, przekładamy na talerz. Ser kroimy w kostkę, jajka na ćwiartki i dodajemy do makaronu. Suszone pomidory kroimy drobniej i dodajemy do makaronu w raz z 1 łyżką oliwy. Oliwki kroimy na pół i dorzucamy do pozostałych składników, mieszamy. Do sałatki dodajemy również listki bazylii, mieszamy całość, doprawiamy chili z młynka. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

  • Reply La Laallaa 20 lipca 2013 at 07:45

    Uwielbiam sałatki 🙂 Oto mój przepis:

    Sałatka z makaronowa z kurczakiem, fasolką, gruszkami i serem z niebieską pleśnią

    • 500 g makaronu razowego
    • Podwójna pierś kurczaka
    • 2 gruszki
    • 50 g fasolki szparagowej
    • 100 g sera z niebieską pleśnią
    • 100 g świeżego ananasa
    • ½ małej cebuli
    • sok z 1/2 limonki
    • sól morska
    • 2-3 łyżki oleju (najlepiej orzechowego)
    • ½ łyżeczki korniszonów, posiekanych
    • 1 łyżeczka cukru
    • Pieprz zielony
    • 125 g mieszanki różnych gatunków sałat
    • ½ łyżeczki octu balsamicznego
    • 2 łyżki orzechów włoskich, grubo posiekanych
    • 2 łyżki suszonych żurawin (według uznania)

    Pierś z kurczaka gotujemy w lekko osolonej wodzie i po wystudzeniu kroimy w kostkę.
    Gotujemy makaron al dente według instrukcji na opakowaniu i przelewamy obficie zimną wodą. Odstawiamy.
    Gotujemy we wrzątku fasolkę szparagową ok 3 min. Płuczemy pod zimną wodą.

    Ser, ananas, cebulę, gruszki i korniszony kroimy w kostkę. Majonez, jogurt i cukier mieszamy z 1 łyżką soku z limonki.

    Listki sałat mieszamy z olejem, octem balsamicznym i pozostałym sokiem z limonki. Dzielimy sałatę na 4 porcje i układamy na talerzach.

    Na sałatę nakładamy sałatkę makaronową.

    Wokół każdej z porcji układamy orzechy włoskie i żurawinę.

    Smacznego 🙂

  • Reply Domi_So 20 lipca 2013 at 08:26

    Makaron ryżowy, paluszki krabowe, świeży zielony ogórek. Do tego sos koperkowo-jogurtowy.
    W wersji “dla jeszcze kogoś innego niż ja” dodaję konserwową kukurydzę.

    Smacznie, zdrowo, KOLOROWO 🙂

  • Reply Anonymous 20 lipca 2013 at 09:15

    Jeśli pada hasło ‘sałatka makaronowa’, to mi na myśl od razu przychodzi ta, którą robię z obiadowych resztek. Może nie brzmi to zachęcająco, ale zapewniam – jest pyszna! i spełnia wszystkie podane przez Ciebie wymogi:
    – smacznie – jak już wspomniałam – jest pyszna, wszystkie smaki pasują do siebie idealnie
    – kolorowo – brązowy, żółty, zielony, czerwony – cała paleta barw na talerzu 🙂
    – szybko – jest robiona z rzeczy już wcześniej ugotowanych, więc to mówi samo za siebie
    – zdrowo – mięso, pełne ziarno, warzywa.. tu tez nie muszę już nic dodawać 😉

    Składniki (spokojnie wystarczy dla 4 głodnych osób):
    – 2 pojedyncze piersi z kurczaka lub 1 podwójna
    – 150 g pełnoziarnistego penne
    – puszka kukurydzy
    – słoiczek papryki konserwowej
    – pęczek szczypiorku
    – 3 łyżki majonezu
    – 1-2 łyżki śmietany
    – sól i pieprz

    Sposób przygotowania:
    Jeśli mamy już gotowego kurczaka i makaron: kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dorzucamy do niej ugotowany wcześniej makaron. Kukurydzę odcedzamy i również dodajemy. Paprykę i szczypiorek kroimy drobno i wrzucamy do reszty składników. (Jeśli nie mamy papryki konserwowej, świeża sprawdzi się równie dobrze). Do zawartości miski dodajemy majonez oraz śmietanę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Jeśli nie mamy gotowego kurczaka i makaronu: piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy (przyprawą do kurczaka lub ulubionymi ziołami). Smażymy na patelni aż się ładnie zarumieni, następnie przekładamy na talerz i ostudzamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będzie gotowy odcedzamy z garnka i również ostudzamy. Pozostałe czynności wykonujemy tak, jak podano powyżej.

    Sałatka może być przechowywana w lodówce do trzech dni.

    Smacznego!

    annmar1@interia.pl

  • Reply kama. 20 lipca 2013 at 11:06

    sałatka+makaron zawsze kojarzy mi się z tą jedną jedyną, która często gości u mnie w domu, a mam tu na myśli:

    Składniki:
    -podwójna pierś z kurczaka
    -makaron kokardki
    -ananas w puszce
    -kukurydza w puszce
    -ser żółty
    -pomidorki koktajlowe
    -majonez
    -sól, pieprz

    Podsmażamy pierś z kurczaka pokrojoną w małe kawałki(mięso przyprawiam gyrosem). Czekamy aż makaron(al dente) i mięso wystygnie. Następnie dodajemy do miski makaron, kukurydzę, ananasa i ser, które wcześniej kroimy na niewielkie kawałeczki. Mieszamy delikatnie. Potem dodajemy mięso i pomidorki pokrojone na pół. Przyprawiamy i dodajemy majonez. Mieszamy delikatnie, żeby nie zrobiła się miazga i wkładamy do lodówki 🙂

  • Reply Anonymous 20 lipca 2013 at 11:45

    Dla mnie najlepsza sałatka:
    – makaron w kształcie ryżu
    – świeży ogórek
    – pierś z kurczaka
    – puszka kukurydzy
    – pęczek koperku
    – majonez
    – sól, pieprz

    Makaron gotujemy, pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i smażymy z przyprawą do kurczaka, ogórka kroimy w pół – plasterki, dodajemy odsączoną kukurydzę i posiekany koperek (można użyć suszonego, ale ze świeżym jest bardziej aromatyczna). Dodajemy majonez, przyprawy do smaku i mieszamy. (Można użyć pół na pół majonez i gęsty jogurt naturalny). Najlepiej smakuje po schłodzeniu 🙂

    ulecka@op.pl

  • Reply Ola 20 lipca 2013 at 15:07

    Uwielbiam sałatki, w tym makaronowe. Lubię komponować makaron z różnymi składnikami. Ale moim ostatnim hitem jest sałatka makaronowa z tuńczykiem, rukolą i pomidorkami. Zdrowo, kolorowo i pożywnie. A to wszystko skąpane w aromatycznym ziołowym dressingu 🙂

    Składniki:
    200 g makaronu penne
    100 g tuńczyka w oliwie z oliwek
    25 g rukoli
    10 pomidorów koktajlowych
    2 łyżki czarnych oliwek
    2 łyżki ziaren słonecznika
    Dressing:
    3 łyżki oliwy (z tuńczyka)
    1 łyżka soku z cytryny
    świeżo zmielony czarny pieprz
    1/2 łyżki posiekanej bazylii
    1/2 łyżki posiekanego oregano
    sól morska (opcjonalnie)

    Sposób wykonania: Makaron ugotować al dente, odcedzić, zahartować i wystudzić. Zimny makaron ułożyć na talerzu. Dodać liski rukoli, pokrojone pomidory koktajlowe, oliwki i tuńczyka. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem i posypać ziarnami słonecznika. Podawać od razu po przygotowaniu.

    olusia23@poczta.onet.pl

  • Reply Miss Disorderly 20 lipca 2013 at 16:53

    W tym momencie koniecznie muszę się podzielić moim przepisem na najulubieńszą sałatkę makaronową:

    SAŁATKA Z MAKARONEM I KURCZAKIEM
    przepis na 1 porcję – 450 kcal
    150 g mięsa z piersi z kurczaka
    50 g pełnoziarnistego makaronu
    2 liście sałaty
    2 pieczarki
    6 pomidorków cherry
    4 rzodkiewki
    łyżeczka słonecznika
    łyżeczka oleju do smażenia
    1 łyżka sosu sojowego
    czosnek granulowany
    sól morska
    świeżo mielony pieprz

    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżce sosu sojowego, z odrobiną soli, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odstawiamy przynajmniej na 15 minut. Następnie na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i smażymy kurczaka często mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy dwie – trzy minuty.
    Wszystkie warzywa myjemy. Sałatę rwiemy. Pomidorki kroimy na połówki. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki lub ósemki. Słonecznika prażymy na suchej patelni. Na talerzu rozkładamy porwane liście sałaty. Na to makaron. Na to kurczaka z pieczarkami. Rozkładamy pomidorki i rzodkiewki. Posypujemy uprażonym słonecznikiem.

    Zdjęcie tutaj: http://feed-me-better.blogspot.com/2013/04/saatka-z-kurczakiem-makaronem-i.html

  • Reply Weronika Michaluk 20 lipca 2013 at 17:54

    Witam Blogerzy 🙂

    Moja propozycja na mega zdrową sałatkę to
    50g makaronu tagiatelle
    150g wędzonego łososia
    30g rukoli
    kilka szparagów
    2 łyżki płatków migdałów
    kilka kropel soku z cytryny plus cytryna w plastrach do dekoracji
    sól morska, pieprz
    łyżka oliwy z oliwek extra virgin

    makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. łososia wędzonego kroimy, myjemy rukolę. Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki, a następnie cienko je obrać. Gotować w osolonym wrzątku z odrobiną cukru, związane w pęczek przez ok. 10 minut w wysokim garnku. Następnie odsączyć i wystudzić. Przyprażyć na patelni migdały. Na talerzu lub w misce kładziemy rukolę, makaron, łososia, szparagi. Wszystko solimy i pieprzymy do smaku skrapiamy sokiem z cytryny, na wierzchu kladziemy plaster cytryny. Posypujemy wszystko prazonymi migdałami. Gotowe smacznego 🙂 PYSZNIE SZYBKO ZDROWO I KOLOROWO 🙂
    michalukwerka@wp.pl

  • Reply Anonymous 20 lipca 2013 at 22:02

    Najlepsze sałatki to te, które możemy przyrządzić z produktów znajdujących się w naszych ogródkach.
    Bez wychodzenia z domu – czyli SZYBKO,
    bez przetworzonych produktów – czyli ZDROWO,
    z owocami – czyli KOLOROWO!

    Sałatka wspaniała na upalne lato to sałatka z makaronem, truskawkami, malinami i jagodami (lub z innymi waszymi ulubionymi, świeżymi owocami).
    Ilość składników zależna jest od naszych upodobań. W mojej zazwyczaj truskawki są górą 🙂

    Składniki:
    – ok. 200g ulubionego makaron,
    – dwie garści pokrojonych truskawek,
    – dwie garści malin,
    – garść jagód,
    – łyżeczka cukru,
    – 150-200g jogurtu naturalnego.

    Smacznego! monnisia140@wp.pl

  • Reply kocie-smaki 21 lipca 2013 at 06:49

    A mój ostatni hit obiadowo-kolacyjno-lunchowy, o każdej porze dobry, to sałatka pachnąca świeżością, zdrowa, sycąca i niezwykle prosta. Polecam, szczególnie do zabrania do pracy.

    makaron pełnoziarnisty kokardki małe
    zielona papryka
    pieczarki
    pierś z kurczaka

    dressing: jogurt naturalny, musztarda, sól i pieprz

    Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu – błyskawicznie. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy posypaną tymiankiem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Składniki dressingu łączymy w ulubionych proporcjach. Wszystko razem mieszamy. Smacznego 🙂 gosia@kocie-smaki.pl

  • Reply asiulek 21 lipca 2013 at 10:02

    Kocham gotować !
    Sałatka makaronowa :
    150 g makaronu pełnoziarnistego Lubella
    1/2 cukinii
    1 szalotka
    4 suszone pomidory
    4 gałązki tymianku
    1 ząbek czosnku
    1 suszona papryczka chili
    50 g orzeszków pinii
    skórka z 1 cytryny
    2 łyżki startego parmezanu
    2 łyżki oliwy
    sól i pieprz

    Sposób przygotowania :

    Cukinię pokrój w pół-talarki. Szalotkę drobno posiekaj. Suszone pomidory pokrój na małe kawałki.Niezbyt mocno rozgrzej na patelni oliwę, tak aby się nie paliła i nie dymiła. Wrzuć do niej obrany i lekko zgnieciony ząbek czosnku oraz chilli (ogonek chili odkrój delikatnie, tak aby nie wyleciały z niej pestki).Podsmażaj je na wolnym ogniu przez około 3 minuty aż czosnek zbrązowieje a oliwa przejdzie smakiem czosnku i chilli.Następnie wyjmij z oliwy czosnek oraz chilli i wyrzuć.Zwiększ płomień pod patelnią, wrzuć na oliwę cukinię i podsmażaj przez chwilę.Dodaj posiekaną szalotkę, listki tymianku, skórkę z cytryny oraz suszone pomidory, posól i popierz. Podsmażaj przez około 10 minut.W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj makaron – koniecznie al’dente. Upraż na suchej patelni orzeszki pinii.Odcedzony makaron dodaj do usmażonej cukinii, całość posyp startym parmezanem, uprażonymi orzeszkami pinii i wymieszaj.Odstaw do całkowitego przestudzenia. Przed podaniem posyp listkami tymianku, skórką z cytryny i parmezanem.

    Smacznego !

    asiulek196@o2.pl 🙂

  • Reply Kasia 21 lipca 2013 at 13:24

    Jako Hit sezonu! polecam Sałatkę z cukinii z makaronem!!!Naprawdę pyszna!
    Składniki:
    1/2 szklanki makaronu (np. rurki)
    łyżeczka przyprawy warzywnej
    młoda cukinia
    kilka pomidorków koktajlowych
    biała cebula
    2 łyżki masła
    sok z cytryny
    łyzka przyprawy suszone pomidory, liście bazylii

    Jak to zrobić?
    Makaron ugotować w niewielkiej ilości wody z przyprawą warzywną. Odcedzić, schłodzić. Cukinię umyć, pokroić wzdłuż na ósemki, a później na mniejsze kawałki. Umyte pomidorki przekroić na połówki. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać masło, lekko podsmażyć cebulę, pomidorki i cukinię, dodać do makaronu, wymieszać. Sos pozostały na patelni po smażeniu warzyw wymieszać z przyprawą suszone pomidory i sokiem z cytryny, polać sałatkę. Przyprawić świeżymi liśćmi bazylii.

    Naprawdę rewelacja!

  • Reply Dziecijedza.com 21 lipca 2013 at 15:56

    Polecam Sałatkę figową z makaronem:)

    Składniki:
    100g makaronu smakowy warkocz
    12 plasterków włoskiego łagodnego salami Spianata Romana
    2 figi
    1 mała kiść winogrona
    ocet balsamiczny
    łyżeczka masła
    sól i biały pieprz

    Makaron ugotować w osolonej wodzie, a następnie odcedzić, dodać szczyptę białego pieprzu i masło. Ułożyć go na talerzach, posypać pokrojonymi w ćwiartki figami oraz połówkami winogrona. Ozdobić zwiniętymi plasterkami włoskiego salami i skropić octem balsamicznym. Smacznego!

    a tu fotka: http://pyszotka.blox.pl/2012/10/Salatka-figowa.html

    Pozdrawiam
    Kinga

  • Reply Anonymous 21 lipca 2013 at 19:39

    Ja polecam sałatkę która gości u mnie na każdych urodzinach, imieninach, imprezach:)
    Wygląda niesamowicie pięknie po wykonaniu 🙂 Jest orzeźwiająca za sprawą głównego składnika – tuńczyka.

    Ulubiona sałatka wszystkich moich domowników i gości którzy zawsze są nią oczarowani:)

    składniki:
    * szklanka makaronu (suchego, przed ugotowaniem)
    * 1 duża, poszatkowana cebula
    * 1 szklanka pokrojonej papryki (mogą być rózne kolory)
    * 2 puszki tuńczyka w oliwie (jeżeli jest w wodzie to odsączyć)
    * 2 łodygi selera naciowego (pokrojonego w drobne kawałki)
    * sok z 1/2 cytryny
    *1/3 sałaty lodowej (drobno poszatkowanej)
    *1/2 szklanki majonezu
    *1/2 łyżki słodkiej papryki
    * świeżo zmielony pieprz do smaku
    * pietruszka do przybrania (opcjonalnie)

    1. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu – al dente
    2. Odsączyć i pozostawić do ostudzenia
    3. W tym czasie połączyć ze sobą wszystkie składniki w dużej misce
    4. Dodać makaron, wymieszać
    5. Zajadać :))

    pozdrawiam,
    Natalia

    mint-monkey@o2.pl

  • Reply Anonymous 21 lipca 2013 at 20:55

    Trudno było wybrać odpowiedni przepis ale wybrałam ten z niepowtarzalnym smakiem i magicznym połączeniem składników. bardzo polecam!

    sałatka makaronowa z…. łososiem i sosem czosnkowym Pycha!

    100g wędzonego łososia
    200g makaronu (najlepiej świderki)
    3 jajka
    1 puszka kukurydzy
    1 czerwona papryka
    5 ogórków konserwowych

    przyprawy: sól, pieprz, papryka (najlepiej ostra)

    pyszny sos czosnkowy:

    100g majonezu
    50g jogurtu naturalnego gęstego
    1 łyżeczka czosnku granulowanego (wyśmienicie podkreśla smak)

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie (patrz na opakowanie ile gotować, polecam aldente). Paprykę podpiekamy w piekarniku przez ok 30min (160stopni). Gdy zacznie brązowieć -> usunąć gniazdka, nasionka, skórkę 🙂
    Jajeczka gotujemy na twardo.

    Sos: majonez łączymy z jogurtem i dokładnie mieszamy, następnie wsypujemy czosnek -> odkładamy na 15-20min.

    Makaron mieszamy z łososiem pociętym na drobniutkie plasterki.
    Kukurydzę należy odsączyć. Ogórki, jajeczka i upieczoną paprykę pokroić w kosteczkę.
    Wszystkie składniki połączyć, polać sosem i wymieszać.

    Gotowe:)

    kontakt: allegro_dogma@o2.pl

    pozdrawiam,
    Marcin

  • Reply Anonymous 21 lipca 2013 at 21:48

    Po tym jak koleżanka przekazała mi informację o tym konkursie wiedziałam od razu co zaprezentuję – mój specjał : SAŁATKA NA SŁODKO.

    Jadłam wiele słodkich we Włoszech i udało mi się nawet przemycić przepis z dodatkiem pewnych tajemniczych zmian które wprowadziłam.
    Wielkim plusem jest też to,że ciężko zmusić dzieci do jedzenia owoców,warzyw jak również sałatek… ale ta jest idealnym rozwiązaniem.

    To co będzie nam potrzebne.

    – 0,5kg wędzonego kurczaka (może być pierś lub udo)
    – 1 puszka kukurydzy
    – kilka plastrów ananasa (z puszki)
    -250 g makaronu (ważona przed ugotowaniem)- polecam kokardki, jednak może być każdy inny rodzaj
    – 1 duża papryka (czerwona)
    – kilka łyżek majonezu

    jak widać składników mało więc będzie łatwo i tanio:)

    -makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wystudzić
    – kurczaka obieramy ze skóry, filetujemy i kroimy na kostkę
    – ananas, papryka -> również kroimy na kosteczkę (drobną)
    -wszystkie składniki łączymy,mieszamy w misce
    -przyprawiamy pieprzem i solą według uznania.
    – na koniec dodajemy majonez i dokładnie mieszamy
    – nasza sałatka (która pewnie zostanie zjedzona bez maluszków) jest już gotowa:)

    smacznego.

    Monika / czasglobalny@o2.pl

  • Reply cukier puder 22 lipca 2013 at 20:27

    Lista rzeczy potrzebnych:
    -Makaron penne pełnoziarniste (dwie garście)
    – bakłażan
    – cukinia
    – 2 papryki
    – 1 cebula biała
    – 1 cebula czerwona
    – ser typu bałkańskiego
    – 50 ml oleju rzepakowego
    – kilka gałązek rozmarynu
    – większa szczypta gałki muszkatołowej
    – szczypta płatków chilli
    – sól morska do smaku
    -2 ząbki czosnku

    Nastawiamy piekarnik na 200 st. Do naczynia żaroodpornego wkładamy warzywa pokrojone w grubą kostkę. Polewamy olejem rzepakowym,posypujemy chilli i gałką muszkatołową. Mieszamy i dodajemy gałązki rozmaryny. Wkładamy całość do piekarnika na 20 minut. w tym czasie gotujemy makaron. Po ostygnięciu dodajemy warzywa do makarony, na koniec rozdrabniając ser typu bałkańskiego na wierzchu sałatki.Dekorujemy bazylią. (sałatka nie jest sucha, gdyż pieczone warzywa puszczają sok, który wraz z olejem rzepakowym i przyprawami tworzą pyszny sos)

    (Jadam ją na ciepło i na zimno. Jest świetna na szybki obiad do pracy)

    Smacznego

    Ola/cukierpuderr@gmail.com

    w nacz

  • Reply Alina Waliczek 23 lipca 2013 at 20:33

    Ja polecam;
    Sałatka makaronowa z owocami morza
    Składniki;
    150 gr makaronu w kształcie ryżu
    250 gr krewetek koktajlowych(mogą być mrożone)
    100 gr obranych małży
    100 gr paluszków krabowych
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    100 ml białego wytrawnego wina
    2 pomidory
    1 papryka
    100 ml oliwy
    sok z limonki do smaku
    sól,pieprz do smaku
    sałata zielona,limonka i natka pietruszki do dekoracji

    PRZYGOTOWANIE:

    Rozgrzać na patelni oliwę dodać pokrojoną cebulę i czosnek.Gdy cebula zrobi się szklista dolać wino i podgrzewać do odparowania.Dodać owoce morza i smażyć do odparowania płynu.Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente,przelać wodą żeby się nie sklejał.Makaron dodać do owoców morza dodać pokrojoną w cieniutkie paseczki paprykę i pokrojony pomidor.Całość doprawić do smaku solą i pieprzem i sokiem z cytryny.Schłodzić.Liści sałaty umyć i dokładnie osuszyć,ułożyć na talerzu.Zimną sałatkę wykładamy na liście sałaty.Dekorujemy natką pietruszki i cząstkami limonki.

    alaaa72@gazeta.pl

  • Reply Anonymous 24 lipca 2013 at 16:28

    Trafiłam tutaj przez przypadek, szukając inspiracji na jutrzejszy obiad i baach…trafiłam na konkurs 🙂

    Ja zazwyczaj robie prostą, zmaczną i zdrową sałatkę z makaronem
    -makaron wstążki
    -ogórek zielony
    -papryka
    -szczypiorek
    -por (ta biała część, nie dużo)
    -szynka pokrojona w kostkę (jaką kto lubi:P)
    -czerwona fasolka z puszki
    – kukurydza z puszki
    -sos koperkowo-ziołowy z knorra bądź innej zaprzyjaźnionej firmy
    -majonez light
    -czosnek wg upodobań 🙂

    Makaron gotujemy. Ogorek,papryka, szynka kroimy w kosteczkę, szczypiorek siekamy, por przekrajamy na pół i kroimy w cieniutkie półokręgi, dodajemy cala puszke fasoli, kukurdzy. Sos koperkowo-ziołowy mieszkamy z odrobiną oliwy z oliwek i dodajemy do sałatki, łyżka duża majonezu(nie za dużo żeby sałatka miała świeży wygląd, a nie pływający:) , na zwieńczenie dodajemy zabek lub dwa czosnku przeciśniętego i pieprz!

    SMACZNEGO 🙂

    Marta / marta.chlebek@gmail.com

  • Reply Anonymous 24 lipca 2013 at 16:31

    w poprzednim, wcześniej dodanym przepisie nie miały być wstążki tylko KOKARDKI 🙂

    Marta Chlebek

  • Reply Anonymous 25 lipca 2013 at 07:28

    Świderki z malinami.200g makaronu świderki , 800g świeżych malin , 3-4 łyżki cukru pudru , 1 łyżka soku z cytryny , 5 łyżek płatków migdałowych , 3 łyżki likieru malinowego . Ugotować makaron al dente , za pomocą łyżki przetrzeć połowę malin przez sito na gładką masę , przecier malinowy włożyć do garnka razem z cukrem i gotować 5 minut , dolać sok cytrynowy .Resztę malin dodać do makaronu , wymieszać . Migdały uprażyć . Do przecieru malinowego dodać likier, tym sosem polać makaron , posypać migdałami. Pycha.Do tej owocowej sałatki można użyć tez innych owoców.

  • Reply Laura 25 lipca 2013 at 14:58

    Moja propozycja to przepyszna
    SAŁATKA Z PIECZARKAMI
    SKŁADNIKI:
    50 dkg pieczarek
    1 cebula
    25 dkg makaronu Lubella małe muszelki nr 26
    10 dkg sera żółtego
    4 łyżki majonezu
    3 łyżki oleju
    sól, pieprz

    Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Ostudzić.

    Pieczarki i cebulę obrać. Pieczarki pokroić w plastry lub w większą kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, oprószyć solą. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pieczarki razem z cebulą, doprawić solą i pieprzem, ostudzić.

    Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Połączyć wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem – tego ostatniego nie powinno się żałować – sałatka powinna być pieprzna.

    Pozdrawiam serdecznie
    Laura

  • Reply Adam Roman 25 lipca 2013 at 15:39

    SAłATKA NA SZYBKO

    domowa jajeczna ryż,
    ogórek,(w kostkę)
    pomidor, (w kostkę)
    kukurydza,
    ser feta,
    sos czosnkowy w wersji light z jogurtu greckiego z czosnkiem przyprawione sola, pieprzem i odrobinką lubczyku ogrodowego lub tradycyjnie majonez

    Pozdrawiam i życzę smacznego

    oksana

  • Reply demonfilemon 25 lipca 2013 at 19:02

    Mój przepis na mega kolorową i przesmaczną sałatkę makaronową:

    makaron penne/kokardki/ryżowy
    pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i przesmażona z przyprawą gyros
    fasolka szparagowa
    szczypiorek
    kukurydza
    papryka różne kolory
    zielony świeży ogórek
    majonez
    sól,pieprz

    Smacznego!!! 🙂
    demonfilemon@o2.pl

  • Reply Kasia 25 lipca 2013 at 19:57

    Z szynką, papryką i pomidorami:

    Składniki:
    1/2 opakowania makaronu(np.kokardki)
    15 dag szynki
    zielona papryka
    2 pomidory
    oliwa
    sól, pieprz

    Przygotowanie:
    Ugotować makaron w osolonym wrzątku, przelać zimną wodą, osączyć. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić w grubsze plasterki, a następnie w kostkę(takiej wielkości jak paprykę). Pomidory umyć, także pokroić w kostkę. Oliwę doprawić solą i pieprzem, skropić obficie sałatkę. W zależności od upodobań oliwę można zastąpić majonezem.

    Polecam! Kasia

  • Reply alice139 26 lipca 2013 at 10:29

    Mój brzuszku powiedz przecie,
    Czy makaron jeść chcecie?
    A on odpowiada bez wahania
    Iż uwielbia z makaronem sałatkowe dania.
    A więc trzeba z makaronem pewną sałatkę wypróbować,
    By wspólnie moim podniebieniom zaimponować.
    Polecam Sałatkę z warzywami z makaronem w sosie śmietanowym
    Z efektem smacznym i co najważniejsze zdrowym.
    Najpierw składniki podam,
    A następnie opis przygotowanie dodam.
    -300g makaronu kokardki
    – 1 mały brokuł
    – 1 nieduża cukinia
    – 3-4 marchewki
    – 1 puszka zielonego groszku
    – 1 puszka filetów anchois
    – 4 łyżki śmietany
    – 1 mały śmietankowy serek topiony
    – sól i pierz do smaku
    Jeżeli chodzi o wykonanie,
    Jest prosto i szybko niesłychanie.
    Brokuł umyć i na różyczki małe podzielić,
    Cukinię i marchewkę w talarki pokroić.
    Następnie je ugotować na parze,
    Ohh już o tej sałatce marzeee.
    Groszek z zalewy odsączyć i makaron się gotuj,
    Zgodnie z opakowaniem i następnie się „odcedzuje”.
    Warzywa z gorącym makaronem i groszkiem połączyć,
    Solą i pieprzem doprawić- „załączyć”.
    W rondelku podgrzewać serek topiony i śmietanę,
    Cały czas na wolnym ogniu mieszane.
    Tylko należy uważać by tegoż sosu nie zagotować,
    Teraz polać sałatkę i filetami anchois udekorować.
    Na koniec nie pozostaje nic innego ,
    Jak pożyczyć SMACZNEGO!!

  • Reply Patrycja Wójcik 26 lipca 2013 at 13:59

    Ekspresowa sałatka ze świderkami i wędzoną makerlą

    200 g świerków, ugotowanych
    duża wędzona makrela- kawałeczki mięsa, pozbawione ości
    1/2 szklanki śmietanki 30 %
    2 cebulki dymki, drobno posiekane
    mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
    2- 3 łyżki masła lub oliwy

    Cebulkę zrumienić na maśle lub oliwie, dodać śmietankę i makrelę, podgrzewać, aż sos się zagęści. Dodać makaron i doprawić całość- polecam mieszankę przyprawy curry, ostrej papryki i pieprzu ziołowego. Podawać na gorąco lub dobrze schłodzoną.

  • Reply Anonymous 26 lipca 2013 at 16:12

    Sałatka makaronowa z krewetkami koktajlowymi – składniki:

    makaron farfalle – 200 gramów
    krewetki koktajlowe – 150 gramów
    czerwona papryka – 1 sztuka
    żółta papryka – 1 sztuka
    czerwona cebula – 1 sztuka

    Pomidorki cherry – 100 gramów
    Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr – 1 opakowanie
    rucola – 0.5 pęczka
    olej – 3 łyżki
    1.Sos sałatkowy Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu mieszając go z wodą i olejem.
    2.Makaron Farfalle lub inny ugotuj według przepisu na opakowaniu. Krewetki koktajlowe odstaw na sitku aby się rozmroziły.
    3.Papryki umyj i pokrój w drobna kostkę. Cebule w piórka, a pomidorki cherry na połówki.
    4.Składniki połącz ze sobą wymieszaj z dresingiem. Przygotowana sałatką włóż do lodówki na 2 godziny i podawaj schłodzoną i udekorowana listkami rucoli.
    Smacznego!
    kas_sikorska@wp.pl

  • Reply Dzikowiec 26 lipca 2013 at 16:16

    Podaję przepis na moją ulubioną sałatkę, która smakuje absolutnie każdemu! Jeszcze nie spotkałam osoby, która spróbowała i sądziła inaczej 🙂

    Żółta sałatka z tortellini

    Składniki:
    – 1 paczka makaronu tortellini z serem,
    – ok. 200 g żółtego sera,
    – 1 duży por (biała część),
    – 1 puszka kukurydzy,
    – 1 puszka ananasów,
    – majonez,
    – sól, pieprz do smaku.

    Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ser żółty kroimy w małą kostkę, podobnie plastry ananasa. Pora myjemy, siekamy jak najdrobniej (można posolić, wówczas będzie łatwiej). Do miski wrzucamy: kukurdzę z puszki, pokrojony ser, ananasy, posiekanego pora oraz ostudzony makaron. Dodajemy majonez, przyprawiamy do smaku. Smacznego! 🙂

    Pozdrawiam 🙂

  • Reply Dorota Owczarek 26 lipca 2013 at 16:17

    Proponuje sałatkę krabową.
    Niebo w gębie.
    Składniki:

    1 szklanka suchego drobnego makaronu – miałam literki
    200 g paluszków krabowych surimi
    1 ząbek czosnku
    jasna część pora
    biała grecka papryka
    strąk czerwonej marynowanej papryki
    1 puszka kukurydzy
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1/2 pęczka koperku
    Sos:
    2 łyżki majonezu
    3 łyżki jogurtu greckiego
    1 łyżka sosu sojowego
    sól morska
    pieprz
    Makaron ugotować al’dente, ostudzić.
    Papryki pokroić w paski a pora w pół plasterki.
    Zioła posiekać a kukurydzę osączyć.
    Składniki sosu wymieszać.
    Czosnek posiekać.
    Wszystkie składniki sałatki wraz z pokrojonymi na kawałki paluszkami krabowymi wymieszać i zalać sosem.
    Jeszcze raz wymieszać i schłodzić sałatkę.
    Propozycja Dorota Owczarek
    dolores1264@o2.pl

  • Reply Anonymous 26 lipca 2013 at 16:32

    Składniki:
    200 g makaronu
    400 g krewetek
    1 awokado
    1 szalotka, posiekana
    2 łyżki octu winnego
    2 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
    sól i pieprz do smaku
    1 garść porwanej na kawałki sałaty
    Sposób przygotowania:
    1.Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente.
    2.Krewetki gotować przez 2-3 minuty.
    3.Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, a miąższ pokroić w plasterki.
    4.W miseczce wymieszać ocet z sokiem z cytryny, oliwą, czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.
    5.W salaterce wymieszać makaron z krewetkami, awokado, cebulą i sałatą. Polać sosem i delikatnie wymieszać.
    Przygotowanie: 15min. Gotowanie: 10min. Gotowe w: 25min.
    wiesia247@wp.pl

  • Reply sofieta- mia cucina 26 lipca 2013 at 16:35

    Proponuje pysznie wygladajaca, zimna salatke z makaronu, lekko piekacej rukoli, wyrazistej, slonawej szynki parmenskiej i slodkiego melona. W upalne dni melon swietnie gasi pragnieinie i nawadnia organizm, a makaron dodaje energii.

    Makaronowa salatka w melonie

    Składniki na dwie osoby:
    1 dojrzaly melon
    170 g krotkiego makaronu
    garść rukoli
    100 g szynki parmenskiej( surowa szynka) / lub szynki wedzonej
    2 łyżki prazonych orzeszkow pinii
    Oliwa z oliwek(delikatna)
    sol, pieprz

    Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimna wodaW osobnej misce delikatnie mieszamy makaron, drobno pokrojona rukole( troche zostawiamy do ozdoby), szynke pokrojona w paseczki i prazone orzeszki pinii. Doprawiamy oliwa, sola i pieprzem. Wstawiamy do lodowki na minimum 2 h. Bezposrednio przed podaniem przygotowujemy melona. Melon( z lodowki) myjemy, kroimy na pol, wyjmujemy pestki i łyzeczka wykrawamy z miaszu kulki, ktore odkladamy na talerzyk. Do salatki makaronowej dodajemy kulki melona I ukladamy ja w polowkach melona. Dekorujemy rukola i orzeszkami pinii.
    Smacznego!

    Mia cucina- sofieta)

  • Reply Anonymous 26 lipca 2013 at 16:51

    Witam proponuję sałatkę krabową z ananasem
    2 opakowania paluszków krabowych (pakowane po 6sztuk)
    1 paczka makaronu ryżowego bądź sojowego
    1 puszka ananasa
    pęczek szczypiorku,sól pieprz cytryna
    kilka łyżek majonezu najlepiej domowego
    Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, po upływie 5 minut kiedy makaron jest już miękki zalewamy go zimną wodą, odcedzamy i kroimy na krótsze nitki.
    Ananasy kroimy w kostkę.
    Paluszki krabowe kroimy w kostkę skrapiamy sokiem z cytryny co poprawia smak i neutralizuje rybny zapach.
    szczypiorek siekamy wszystko mieszamy z majonezem doprawiamy przyprawami i cytryną.
    Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu i równie szybko znika z talerzy.Jestem od niej uzależniona i mogę pochłonąć jej każda ilość.Pozdrawiam pyza33@gmail.com

  • Reply Anonymous 26 lipca 2013 at 17:08

    1 opakowanie makaronu ( dowolny )
    1 pęczek zielonej pietruszki
    0,5 słoika papryki konserwowej
    4 konserwowe ogórki
    1 mały słoiczek pieczarek w occie lub soli
    5 łyżek majonezu
    20 dag szynki konserwowej
    sól, pieprz do smaku

    Czas przygotowania: 30 min.
    Przepis – sposób przygotowania

    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić. Dać do miski. Pietruszkę posiekać. Paprykę, pieczarki, ogórki i szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do makaronu. Do składników w misce dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ilość majonezu można dać wedle własnych upodobań.

    allegro_dogma@o2.pl

  • Reply Anonymous 26 lipca 2013 at 17:10

    Sałatka z rzodkiewką, fetą i sezamem

    Składniki
    ok. 200 g ciemnego makaronu, ugotowanego al dente
    5 różyczek brokuła, obgotowanych (ja gotuję je razem z makaronem)
    pęczek rzodkiewki z liśćmi, umyte, rzodkiewki pokrojone w połówki
    1 pomidor, pokrojony w ćwiartki
    ok. 70 g sera feta 12%, pokrojony w kostkę
    1 1/2 łyżki sezamu

    dressing:
    1/4 szkl oliwy z oliwek
    3 łyżki wody
    1 ząbek czosnku, zmiażdżony
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    sól

    Liczba porcji: 4
    Czas przygotowania: 25 min.

    Przepis – sposób przygotowania

    1. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce. 2. Upraż sezam na suchej patelni, aż lekko zbrązowieje.
    3. Podawaj posypane sezamem i wymieszane z dressingiem.

    allegro_dogma@o2.pl

  • Reply Anonymous 26 lipca 2013 at 17:15

    Sałatka z makaronem tortellini i oliwkami

    Składniki:

    20-25 dag makaronu „tortellini”
    10 dag zielonych oliwek
    20 dag żółtego sera
    30 dag ogórków konserwowych
    20 dag szynki puszka kukurydzy konserwowej
    5 jajek
    majonez
    sól
    pieprz

    Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Żółty ser, szynkę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Oliwki pokroić w plasterki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać. Dodać majonez i przyprawy. Schłodzić w lodówce. Podawać z wędliną i pieczywem.

    majkareda@o2.pl

  • Reply Anonymous 26 lipca 2013 at 17:19

    Jedna z moich ulubionych – Sałatka z zupek chińskich 🙂

    1 zupka Vifon Kurczak Curry ostra
    6 liści kapusty pekińskiej
    1/2 puszki kukurydzy
    1/2 papryki czerwonej
    1 nieduży por
    majonez
    sól i pieprz do smaku

    1. Do miseczki wsypujemy połamany makaron, dodajemy wszystkie przyprawy z wyjątkiem oleju i zalewamy wrzącą wodą do poziomu makaronu. Mieszamy. Studzimy. Liście kapusty pekińskiej myjemy i odrzucamy twarde części. Szatkujemy. Kukurydzę odcedzamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Por myjemy, kroimy na półplasterki i na durszlaku przelewamy wrzącą wodą. Studzimy.

    2 . Wszystkie składniki przekładamy do miski, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy majonez i mieszamy dokładnie. Gotową sałatkę wkładamy na 2 godziny do lodówki.

    sałatka znika w mgnieniu oka:)
    z chęcią wypróbowałabym z innymi makaronami jeżeli będzie mi to dane 🙂

    ściskam!

    Monika / czasglobalny@o2.pl

  • Reply Katarzyna Biegańska 26 lipca 2013 at 17:28

    ja proponuję sałatkę na słodko, która jest bardzo szybka w wykonaniu i … zadziwi wszystkich.
    Składniki:
    150 g ugotowanego czekoladowego makaronu
    100 g truskawek
    100 g czerwonym winogron
    3 łyżki pestek granatu
    sok z granatu – ok. 3 łyżek
    1 łyżka miodu
    1/2 łyżeczki cukru z wanilią
    kilka liści mięty i melisy

    Makaron gotujemy al dente.
    Z granata delikatnie usuwamy odpowiednią ilość pestek – robimy d\to nad miską do której ścieka nam sok. Uzyskany sok mieszamy z miodem i cukrem z wanilią ( w wersji light z nasionami wanilii z 1/4 laski ) .
    Truskawki kroimy w plasterki, zaś winogrona w połówki. Mieszamy owoce z pestkami i ugotowanym, przestudzonym makaronem. Całość polewamy powstałym sosem miodowym i dekorujemy listkami mięty / melisy
    Jeśli chcesz zobaczyć efekt końcowy zapraszam na blog –> http://gotujzrodzinka.pl/dla-doroslych/salatki/czekoladowy-makaron-i-salatka/

  • Reply Anonymous 26 lipca 2013 at 17:34

    sałatka idealna – szybka w przygotowaniu i bardzo sycąca 🙂 siła w prostocie.

    200 g makaronu kokardki (lub penne)
    3 jajka ugotowane na twardo
    1 puszka tuńczyka w kawałkach
    1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    majonez
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól,pieprz kolorowy grubo mielony do smaku

    Makaron ugotować wg przepisu na pakowaniu,odsączyć,ostudzić. Jajka pokroić na ćwiartki.Tuńczyka,fasolę,kukurydzę odsączyć z zalewy. Połączyć wszystkie składniki z majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem.

    allegro_dogma@o2.pl

  • Reply Anonymous 26 lipca 2013 at 17:36

    sałatka mistrza – makaronowa z jajkiem i akcentem krabowym

    Składniki

    – paluszki krabowe: 14 sztuk
    – kukurydza puszka: 1 puszka
    – makaron w kształcie ryżu: 100 gramów
    – ogórek zielony: 1 sztuka
    – jaja: 3 sztuki
    – koperek: 1 pęczek
    – jogurt naturalny: 3 łyżki
    – majonez: 3 łyżki
    – sól pieprz: 1 szczypta

    Makaron ugotować z dodatkiem soli i łyżki oleju. Kukurydzę osączyć. Paluszki krabowe pokroić w plasterki. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Pęczek koperku umyć, osuszyć i posiekać. Wszystkie składniki razem połączyć, delikatnie wymieszać. W miseczce połączyć jogurt i majonez, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany sos połączyć ze składnikami.

    armygetsdown@gmail.com

  • Reply Anonymous 26 lipca 2013 at 17:47

    Pyszna sałatka z makaronem i kalafiorem na kolację

    makaron np. literki- 250 g
    kalafior mały- 1/2 szt
    jajka -5 szt
    rzodkiewka -3 szt
    pomidor -2 szt
    szczypiorek- 3 łyżki
    koperek pokrojony -2 łyżki
    kukurydza pokrojona -1 puszka
    sól i pieprz
    majonez -3 łyżki

    1. Do wrzącej i osolonej wody, włożyć różyczki kalafiora, gotować kilka minut, odcedzić na sicie.
    2. Makaron ugotować w osolonej wodzie al-dente, przelać wodą, osączyć na sicie.
    3. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić na kawałki.
    4.Pomidory i rzodkiewkę umyć, osączyć, pokroić.
    5.Kukurydzę odlać z płynu, osączyć.
    6. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem

    pozdrawiam,
    Ola / olakot@wp.pl

  • Reply Anonymous 26 lipca 2013 at 17:51

    Chciałabym zaprezentować moją ulubioną sałatkę szparagowo-żurawinowa 🙂

    Sałatka ze szparagów z nutą słodyczy w postaci suszonej żurawiny. Lekka, zdrowa sałatka. Zero makaronu, ryżu, majonezu i ketchupu. Dla mnie bomba!

    Składniki
    1 mały pęczek białych szparagów
    1 ogórek kwaszony
    1 ogórek zielony
    pół główki sałaty
    2-3 łyżki suszonej żurawiny z zalewy
    5 suszonych pomidorów również z zalewy
    oliwa z oliwek
    koperek

    Szparagi obrać, ugotować, pokroić na kawałki. Żurawinę i pomidory odsączyć z zalewy, pomidory pokroić w cienkie paski, następnie pokroić ogórki. Schłodzone szparagi podawać razem z pozostałymi warzywami i poszarpaną sałatą skropioną oliwą z oliwek. Całość posypać koperkiem.

    Natalia

    nataliamoonwalk@wp.pl

  • Reply Anonymous 26 lipca 2013 at 17:54

    Nie mogłam się zdecydować dlatego prezentuję jeszcze jeden przepis:)

    Sałatka makaronowa z serem pleśniowym

    Połączenie kremowego i intensywnego w smaku sera i chrupiących krakersów jest fenomenalne

    Składniki
    opakowanie makaronu penne (kolorowego) – ja użyłam świderków, bo akurat je miałam
    pęczek świeżej bazylii
    500 g pomidorków koktajlowych
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    opakowanie pikantnych krakersów
    2 opakowania sera pleśniowego (z niebieską pleśnią np. Lazur)
    sos do sałatek włoski (np. knorr),
    sól, pieprz

    1. Makaron ugotować, a krakersy pokruszyć. Bazylię porwać lub pokroić na paseczki (krojona bazylia szybko ciemnieje). Pomidorki przekroić na pół, zaś ser pokruszyć. Sosik rozmieszać w oliwie z pierwszego tłoczenia, dodać czosnek.
    2.Wszystkie składniki razem wymieszać

    Natalia

    nataliamoonwalk@wp.pl

  • Reply Anonymous 26 lipca 2013 at 17:56

    Duża konkurencja ale …. sałatka jest godna wygranej – niesamowite połączenia smaków.

    garść miksu sałat
    1 gruszka
    kilka orzechów włoskich
    5dag sera wędzonego
    odrobina tartej marchewki
    makaron farfalle – ok 20 g
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    sól, pieprz, ocet

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie – ma być al dente. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Gruszkę obieramy i kroimy w piórka, orzechy na połówki, marchew trzemy na grubej tarce. Ser kroimy w kostkę. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z solą, pieprzem i octem. Gotowy – mieszamy delikatnie z makaronem. Na talerz nakładamy sałatę, posypujemy marchewką. Następnie dodajemy makaron, gruszkę, orzechy i ser. Można ozdobić szczypiorkiem – smacznego 🙂

    gosiakolor@o2.pl

  • Reply Anonymous 26 lipca 2013 at 17:58

    Mam nadzieję,że się jeszcze załapałam 🙂

    sałatka z selerem, winogronami, orzechami – nie mogło być lepiej:)
    pyszna, zdrowa i pożywna sałatka…

    *1/2 szkl makaronu kolanka
    *3 łodygi selera naciowego
    *kilka winogron czerwonych
    *garść siekanych orzechów włoskich
    *garść rodzynek
    *1-2 łyżki majonezu
    *sól, pieprz

    *Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Winogrona i seler umyć. Seler pokroić w cienkie plasterki a winogrona na połówki. Wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku. Schłodzić w lodówce.

    całuję,
    Monika

    monikakos@gmail.com

  • Reply Anonymous 26 lipca 2013 at 18:02

    Pyszna sałatka, kolorowa i smaczna:)
    Mam nadzieję, że zrobisz ją u siebie i zobaczysz, jaka piękna jest:)
    Możesz dodać jakieś jadalne kwiatki, żeby było jeszcze ładniej!

    300 g makaronu
    kilka liści zielonej sałaty (grecka lub rzymska)
    8-10 rzodkiewek
    2 jajka
    szczypiorek
    czerwona cebulka
    sól i pieprz do smaku
    winegret miodowy (przepis Twój)

    Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą i odcedzony przełożyć do szklanej miski. Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek i wymieszać.
    Sałatę dokładnie umyć i porwać na małe kawałki, dorzucić do makaronu.
    Rzodkiewkę kroimy w plasterki, szczypiorek i cebulkę drobno posiekać.Jajka gotujemy na twardo.
    Wszystko mieszamy razem, polewamy winegretem

    Pozdrawiam: za-mna-nikt@wp.pl

  • Reply Anonymous 29 lipca 2013 at 10:44

    Kiedy i gdzie będą wyniki?

    • Reply pees 29 lipca 2013 at 10:49

      wyniki będą jutro w aktualizacji tego posta.

      • Reply Ania 10 sierpnia 2013 at 11:17

        no i co z wynikami konkursu???

        • Reply pees 10 sierpnia 2013 at 16:43

          wyniki są przecież w tym samym poście:) przeczytaj dokładnie. zwycięzcy już dostali nagrody.

    Zostaw komentarz