Obiady

Domowa pizza

11 lipca 2013
 
Znacie moje stanowisko co do pizz;)
I w ogóle kuchni włoskiej.
Uwielbiam!
Ta pizza nie była jednak jedzona przeze mnie:)
Nie przepadam za tłustym boczkiem, ale K. oczywiście:)
Tak więc ja miałam swoją, lżejszą wersję.
Pizza jest cienka, a jednocześnie bardzo puszysta.
Robiona była ‘na szybko’ więc bez wymyślnego sosu pomidorowego,
wyrastała tylko 25 minut.
Pizze domowe mają to do siebie,
że mamy wpływ na jakość składników,
widzimy proces ich przygotowania i mamy pewność, że nam posmakuje:)
Domowa pizza jest najlepsza i już!
Składniki na ciasto:
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 15g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 100-120ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • dodatkowo: boczek, suszone pomidory, szynka parmeńska, mozzarella, czerwona fasola, cebula
Sos pomidorowy:
  • puszka pomidorów
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
Pomidory, zioła, sól i pieprz mieszamy razem. Blendujemy.

Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej zagłębienie- do niego kruszymy drożdże, posypujemy je cukrem, zalewamy kilkoma łyżkami ciepłej wody. Przysypujemy mąką z boków naczynia. Odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie na powierzchni powinny być widoczne bąble (to znak że drożdże zaczęły pracować).
Do mąki z drożdżami dodajemy sól, oliwę, zioła i resztę wody. Wyrabiamy ciasto- powinno być elastyczne, nie kleić się do rąk ( gdy ciasto jest za suche dodajemy więcej wody, gdy za wilgotne podsypujemy mąką).
Tak wyrobione ciasto pozostawiamy pod przykryciem ok. 25 minut (można do godziny).
Gdy ciasto jest wyrośnięte należy je cienko rozwałkować (ok. 2 mm wysokości), posmarować wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.

Na wierzch układamy ulubione dodatki.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 10-15 minut (boki powinny być zarumienione, ser roztopiony).

Przeczytaj również

5 komentarzy

  • Reply Kamciss 11 lipca 2013 at 22:12

    Najlepsza! Ja uwielbiam z gotowanym na twardo jajkiem, oliwkami i kiełbaską + ser oczywiście 😀

  • Reply pastawithapplepie.blogspot.com 12 lipca 2013 at 07:56

    zgadzam się !! jest najlepsza 😉

  • Reply kama. 12 lipca 2013 at 08:16

    mniaam uwielbiam domową pizzę!:)

  • Reply Dusia 12 lipca 2013 at 14:57

    ten sos pomidorowy z puszki to dodajesz z zalewą?

    • Reply pees 12 lipca 2013 at 17:40

      tak, miksuje całość, do posmarowania pizzy jest akurat (ale to taki na szybko, bo generalnie robię ze świeżych, gęsty)

    Zostaw komentarz