- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 15g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 100-120ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- dodatkowo: boczek, suszone pomidory, szynka parmeńska, mozzarella, czerwona fasola, cebula
- puszka pomidorów
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej zagłębienie- do niego kruszymy drożdże, posypujemy je cukrem, zalewamy kilkoma łyżkami ciepłej wody. Przysypujemy mąką z boków naczynia. Odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie na powierzchni powinny być widoczne bąble (to znak że drożdże zaczęły pracować).
Do mąki z drożdżami dodajemy sól, oliwę, zioła i resztę wody. Wyrabiamy ciasto- powinno być elastyczne, nie kleić się do rąk ( gdy ciasto jest za suche dodajemy więcej wody, gdy za wilgotne podsypujemy mąką).
Tak wyrobione ciasto pozostawiamy pod przykryciem ok. 25 minut (można do godziny).
Gdy ciasto jest wyrośnięte należy je cienko rozwałkować (ok. 2 mm wysokości), posmarować wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.
Na wierzch układamy ulubione dodatki.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 10-15 minut (boki powinny być zarumienione, ser roztopiony).
5 komentarzy
Najlepsza! Ja uwielbiam z gotowanym na twardo jajkiem, oliwkami i kiełbaską + ser oczywiście 😀
zgadzam się !! jest najlepsza 😉
mniaam uwielbiam domową pizzę!:)
ten sos pomidorowy z puszki to dodajesz z zalewą?
tak, miksuje całość, do posmarowania pizzy jest akurat (ale to taki na szybko, bo generalnie robię ze świeżych, gęsty)