Szparagi.
Temat rzeka- albo się je lubi albo nie.
Chyba nie ma osób obojętnych.
Ja przepadam za białymi, ich aromatem i słodkim smakiem.
Ta zupa krem jest bardzo sycąca i smaczna.
Podałam z grzankami suto obsypanymi oregano.
Składniki na 2 porcje zupy:
- pęczek białych szparagów
- 2 ziemniaki
- 1.5 szklanki bulionu/rosołu
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany 12%
- sól, pieprz
- dodatkowo: oliwa i grzanki
Białe szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki, podobnie postępujemy z ziemniakami. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy ją na maśle.
Szparagi i ziemniaki gotujemy w bulionie do miękkości, dorzucamy do nich zeszkloną cebulę. Gdy warzywa zmiękną miksujemy je na gładki krem.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
.
Zupę krem z białych szparagów podajemy z grzankami, ew. z dodatkiem oliwy i świeżych ziół.
Składniki na grzanki:
- 2 kromki chleba
- 1 łyżka oliwy
- oregano
Kromki chleba kroimy w drobną kostkę, polewamy go oliwą i obsypujemy oregano. Podsmażamy na patelni do zrumienienia.
4 komentarze
Mniam, uwielbiam takie kremy 🙂
pozdrawiam!
prawie się zgrałyśmy 🙂 u mnie jutro taki krem, i nawet też z grzankami 🙂
hej 🙂
po pierwsze, przepraszam że tak dawno mnie tu nie było…
ale sesja i sama rozumiesz.
Po drugie, widziałam że wybierasz się na weekend ze smakiem do Wrocławia :))
Jam jest z Wrocławia, dlatego chciałam zapytać kiedy przyjeżdżasz dokładnie, fajnie by się było spotkać i poznać, nawet przed samym festiwalem, bo zapewne jako uczestnicy będziecie zalatani ;). Chętnie pokażę trochę Wrocławia, albo mozna pójść na jakąś kawkę:).
ok, ok 🙂 dogadamy się. No mam nadzieję, że w sobotę wpadne na rynek, bo jeszcze nie wiem czy będę we Wro.;/ ale jak mi się uda poodkręcać kilka rzeczy, będe na pewno. A jakby co, na niedzielę jestem chętna. Odezwę się 😉