Sosy i dodatki

Sos pieczarkowy- jak zrobić? (prosty przepis)

2 czerwca 2013

Sos pieczarkowy jest nieoceniony:)
Świetny do placków, makaronu, do klusek na parze!
Ja uwielbiam taki z mnóstwem pieczarek,
z dodatkiem śmietany, która jest niezastąpiona (jogurt naturalny to nie to samo).

Jak zrobić taki pyszny, domowy sos?:)
Przepis jest prosty,
proporcje możecie zmienić wedle upodobań
więc nic tylko brać się za pieczarki!

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 300g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 100ml śmietanki 36%
  • 150ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy ją na maśle, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i solimy je (szybciej puszczą wodę).
Dusimy do momentu, aż wyparuje z nich cała woda. Na patelnię powoli wlewamy obie śmietany (mieszając cały czas, żeby się nie zważyły), dusimy wszystko tak długo, aż sos zacznie gęstnieć.
Na samym końcu doprawiamy pieprzem.

Przeczytaj również

12 komentarzy

  • Reply Inspirowane Smakiem 3 czerwca 2013 at 04:28

    Zgadzam się, pieczarkowy jest pyszny:))

  • Reply Kamciss 3 czerwca 2013 at 09:02

    Uwielbiam sos pieczarkowy, ale ja zawsze dodaje jogurtu zamiast śmietanki 😉

  • Reply Anonymous 16 lipca 2013 at 14:12

    Fajny. Tylko zamiast smietany polecam jogurt.

    • Reply pees 16 lipca 2013 at 20:04

      Jasne, można użyć jogurtu, ale wtedy sos się rozwarstwi, a dzięki śmietanie jest aksamitny:)

      • Reply pit2103 11 stycznia 2014 at 09:17

        jeśli zrobisz odpowiednio to sie nie rozwarstwi czyli sie nie zaważy

  • Reply fun 1 października 2013 at 16:34

    …tylko ze śmietaną, nie dodawajcie jogurtu… chyba, że komuś nie zależy na smaku i konsystencji tylko chce “zdrowiej” jadać, to wtedy polecam gotowane pieczarki na wodzie i suchary…:)

  • Reply Sienka 17 grudnia 2013 at 17:44

    Przepyszny sosik. Robię go przy każdej okazji:)

  • Reply gosia 17 lutego 2014 at 14:14

    prosto,szybko i P R Z E P Y S Z N Y !!!!

  • Reply czoklet 30 maja 2014 at 14:50

    Dziesiąty przepis, który czytam i nareszcie ktoś nie dodał mąki, zamiast jogurtu tłuściutka śmietana no i (o zgrozo polskiej blogosfery kulinarnej) brak warzywka/kucharka/vegety 🙂
    W zasadzie szukałem bardziej pod kątem przypraw niż samej receptury ale mimo to się podoba. Tak trzymać!

    No i nie dodawajcie jogurtu… Śmietana to nie smalec, bez przesady z tym wyszczuplaniem naszej diety o tłuszcz – ten zwierzęcy też jest nam potrzebny.

    • Reply pees 3 czerwca 2014 at 10:03

      🙂 Dzięki za miłe słowa!

  • Reply marillen 5 listopada 2014 at 14:55

    Faktycznie z jogustem naturalnym to nie to samo:)

  • Reply Alicja 3 kwietnia 2019 at 12:01

    Najlepszy ze śmietaną zawsze tak robię nie potrzeba mąki bo od śmietany gęstnieje

  • Zostaw komentarz