Sos pieczarkowy jest nieoceniony:)
Świetny do placków, makaronu, do klusek na parze!
Ja uwielbiam taki z mnóstwem pieczarek,
z dodatkiem śmietany, która jest niezastąpiona (jogurt naturalny to nie to samo).
Jak zrobić taki pyszny, domowy sos?:)
Przepis jest prosty,
proporcje możecie zmienić wedle upodobań
więc nic tylko brać się za pieczarki!
Składniki na sos pieczarkowy:
- 300g pieczarek
- 1 mała cebula
- 100ml śmietanki 36%
- 150ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy ją na maśle, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i solimy je (szybciej puszczą wodę).
Dusimy do momentu, aż wyparuje z nich cała woda. Na patelnię powoli wlewamy obie śmietany (mieszając cały czas, żeby się nie zważyły), dusimy wszystko tak długo, aż sos zacznie gęstnieć.
Na samym końcu doprawiamy pieprzem.
12 komentarzy
Zgadzam się, pieczarkowy jest pyszny:))
Uwielbiam sos pieczarkowy, ale ja zawsze dodaje jogurtu zamiast śmietanki 😉
Fajny. Tylko zamiast smietany polecam jogurt.
Jasne, można użyć jogurtu, ale wtedy sos się rozwarstwi, a dzięki śmietanie jest aksamitny:)
jeśli zrobisz odpowiednio to sie nie rozwarstwi czyli sie nie zaważy
…tylko ze śmietaną, nie dodawajcie jogurtu… chyba, że komuś nie zależy na smaku i konsystencji tylko chce “zdrowiej” jadać, to wtedy polecam gotowane pieczarki na wodzie i suchary…:)
Przepyszny sosik. Robię go przy każdej okazji:)
prosto,szybko i P R Z E P Y S Z N Y !!!!
Dziesiąty przepis, który czytam i nareszcie ktoś nie dodał mąki, zamiast jogurtu tłuściutka śmietana no i (o zgrozo polskiej blogosfery kulinarnej) brak warzywka/kucharka/vegety 🙂
W zasadzie szukałem bardziej pod kątem przypraw niż samej receptury ale mimo to się podoba. Tak trzymać!
No i nie dodawajcie jogurtu… Śmietana to nie smalec, bez przesady z tym wyszczuplaniem naszej diety o tłuszcz – ten zwierzęcy też jest nam potrzebny.
🙂 Dzięki za miłe słowa!
Faktycznie z jogustem naturalnym to nie to samo:)
Najlepszy ze śmietaną zawsze tak robię nie potrzeba mąki bo od śmietany gęstnieje