Sosy i dodatki

Sos kurkowy (z kurek)

29 czerwca 2013

Aaaaaa
zaczęło się!:)
Kurki przy drogach, na straganach,
w punktach skupu.
Uwielbiam te grzyby.
Kurki i borowiki to moje ulubione:)

Sos kurkowy jest przepyszny!:)
Delikatny, o głębokim smaku, który możemy zaostrzyć dodając np. pieprz czy chili.
Możemy go podać do mięs, ziemniaków, makaronu.
Podjadać z patelni:)

Sos z kurek jest bardzo prosty do zrobienia,
nie ma tu wielkiej filozofii, a smak jest niepowtarzalny:)
Jeśli zimą zapragniecie tego sosu, nic nie stoi na przeszkodzie,
aby użyć do niego mrożonych kurek:)
Mam nadzieję, że wypróbujecie ten sos i będziecie wracać do tego smaku.

Chcecie poczytać o kurkach? Zajrzyjcie tu: KLIK

Składniki na sos:

  • 300g kurek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g masła
  • 200ml śmietany 18% (w kartoniku)
  • sól, pieprz
  • oregano
  • płatki chili

Kurki czyścimy, płuczemy.
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelnię wrzucamy kurki (te większe możemy drobno pokroić) i czosnek. Na patelnię wlewamy śmietankę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy suszone oregano i ewentualnie płatki chili. Sos z kurek dusimy kilka minut, aby grzyby zmiękły.

Sos kurkowy podajemy z kluskami, kopytkami czy do pajdy chleba:)

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz