Sos kurkowy (z kurek)

Aaaaaa zaczęło się!:) Kurki przy drogach, na straganach, w punktach skupu. Uwielbiam te grzyby. Kurki i borowiki to moje ulubione:) Sos kurkowy jest przepyszny!:) Delikatny, o głębokim smaku, który możemy zaostrzyć dodając np. pieprz czy chili. Możemy go podać do mięs, ziemniaków, makaronu. Podjadać z patelni:) Sos z kurek jest bardzo prosty do zrobienia, nie ma tu wielkiej filozofii, a smak jest niepowtarzalny:) Jeśli zimą zapragniecie tego sosu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć do niego mrożonych kurek:) Mam nadzieję, że wypróbujecie ten sos i będziecie wracać do tego smaku. Chcecie poczytać o kurkach? Zajrzyjcie tu: KLIK Składniki na sos:
  • 300g kurek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g masła
  • 200ml śmietany 18% (w kartoniku)
  • sól, pieprz
  • oregano
  • płatki chili
Kurki czyścimy, płuczemy. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelnię wrzucamy kurki (te większe możemy drobno pokroić) i czosnek. Na patelnię wlewamy śmietankę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy suszone oregano i ewentualnie płatki chili. Sos z kurek dusimy kilka minut, aby grzyby zmiękły. Sos kurkowy podajemy z kluskami, kopytkami czy do pajdy chleba:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>