Słodkości

Razowe muffiny z morelami

22 czerwca 2013

Kolejny przepis na wykorzystanie słodkich owoców, moreli.
Tym razem są to pszenno-razowe muffiny z dodatkiem migdałów,
żeby coś chrupało!:)
Mam nadzieję, że tak jak ja lubicie te owoce.
Są przecież równie pyszne co brzoskwinie czy nektarynki:)
A jakie tanie! 7zł za kg to naprawdę dobra cena.

Owoce są dojrzałe, słodkie, nic, tylko z nich tworzyć!

Jeżeli nie lubicie razowej mąki możecie użyć tylko pszennej:)

Przepis na muffiny zainspirowany “Te wspaniałe owoce”, Reader’s Digest.

Składniki na 9 razowych muffinów:

  • 60g mąki pszennej
  • 70g mąki razowej żytniej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 120ml mleka
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • 2 jajka
  • 50g masła
  • 120g pokrojonych w kostkę moreli
  • 30g migdałów

Mąki przesiewamy z proszkiem i sodą. Dodajemy cukier, cynamon, otręby oraz posiekane migdały.
Masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia.
W drugim naczyniu mieszamy mleko z jajkami, dodajemy ostudzone masło. Łączymy zawartości obu naczyń, dodajemy morele.
Ciasto na muffiny nakładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy są już upieczone.
Studzimy.

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply Kulinarny Zenit 22 czerwca 2013 at 19:09

    Muffiny uwielbiam pod każdą postacią, twoje prezentują się świetnie i zdrowo 😀

  • Reply Malwinka 22 czerwca 2013 at 19:21

    Smakowita przekąska 🙂

  • Reply Nemi 22 czerwca 2013 at 19:40

    Dobry pomysł na pyszne muffiny!

  • Zostaw komentarz