Sosy i dodatki

Placki ziemniaczane (przepis na chrupiące placki)

6 czerwca 2013

Nie pamiętam, kiedy ostatni raz jadłam placki ziemniaczane.
Miałam na nie taką ochotę, że szok!
Zrobiłam więc, wyszły tak chrupiące,
jak tylko mogą być.
Przepis na te placki jest naprawdę prosty,
nie wymaga dużo czasu ani pracy.

Moim zdaniem kaloryczność takich placków w dużej mierze zależy od patelni,
której użyjemy do ich smażenia.
Ja smażę placki na takiej do naleśników, z cienkim dnem,
z powłoką nieprzywierającą- używam naprawdę nie dużej ilości tłuszczu.
A gdy jeszcze odsączę je na ręczniku papierowym, to już w ogóle nie mam wyrzutów sumienia:)

Gdyby jednak zabrakło ochoty na smażenie placków
czy robienie obiadu/kolacji,
to tutaj zamówisz jedzenie online.
To proste działanie, które ułatwia życie:) 

Składniki na 2 porcje placków ziemniaczanych:

  • 0.5kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
  • ok. 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy je na chwilę, aby wytrąciła się woda- koniecznie trzeba je dobrze odcisnąć, muszą być sypkie.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Do naczynia z odciśniętymi ziemniakami wsypujemy mąkę, przyprawy, dodajemy jajko oraz cebulę. Mieszamy.
Na patelnię nalewamy olej, dobrze ją rozgrzewamy i dużą łyżką nakładamy masę.
Placki smażymy z dwóch stron na rumiano.

Jeśli chcecie placki ziemniaczane bardzo brązowe- musicie użyć większej ilości tłuszczu.

Przeczytaj również

13 komentarzy

  • Reply http://pastawithapplepie.blogspot.com/ 6 czerwca 2013 at 08:35

    uwielbiam placki ziemniaczane… 🙂

  • Reply Monika 6 czerwca 2013 at 13:50

    Wyglądają przepysznie!:) Koniecznie muszę wypróbować 🙂

  • Reply Sylvia / Happiness is homemade 6 czerwca 2013 at 14:16

    chodzą za Mną już od dawna 🙂 takie rumiane i chrupiące!

  • Reply Bo(ro)n Appétit 6 czerwca 2013 at 14:49

    Smakowite i to bardzo!

    Pozdrawiam,

    Agata

  • Reply ola 6 czerwca 2013 at 18:22

    moje ulubione danie :)))

  • Reply blue_megi 6 czerwca 2013 at 18:55

    o matko, ale mi narobiłaś smaka
    chyba zaraz zrobię sobie na kolację…

  • Reply Domi w kuchni 1 lipca 2013 at 16:38

    Dobrze piszesz, tajemnicą smacznych placków nie jest smażenie ich w głobokim oleju, jak frytek, tylko w minimalnej jego ilości 🙂 Twoje wyglądają fantastycznie! A ja jakiś miesiąc temu miałam tak, że w ciągu 3 tygodni 4 razy jadłam placki ziemniaczane i raz babkę 🙂
    Uwielbiam, kiedy placuszki są chrupiące, ale z wygody po prostu wszystko miksuję w robocie, choć ostatnio u przyszłych teściów jadłam takie tarte ręcznie, pyyyycha 🙂

  • Reply lj 4 października 2013 at 08:41

    placki tarte na torce o grubych oczkach to jakieś nieporozumienie

    • Reply pees 4 października 2013 at 12:57

      kwestia gustu, a jak wiadomo o gustach się nie rozmawia;)

  • Reply Kasia 10 września 2018 at 18:11

    Nigdy nie jadłam takich startych na grubych oczkach. Warto spróbować, pewnie są bardziej chrupiące.

    • Reply Kąsek 11 września 2018 at 08:36

      Są pyszne i chrupiące, polecam bardzo 🙂

  • Reply Anonim 27 września 2018 at 12:25

    Ile wychodzi placków na osobę?

    • Reply Kąsek 27 września 2018 at 12:26

      Zależy od wielkości placków, jakie będziesz smażyć 🙂 ok. 5- 6 sztuk na porcję.
      P.

    Zostaw komentarz