Słodkości

Domowy kisiel truskawkowy (jak zrobić kisiel?)

22 czerwca 2013

Wow, to dopiero niesamowita sprawa.
Generalnie K. bardzo lubi kisiele, zazwyczaj, gdy jesteśmy w Szczawnicy
zjada po 2-3 dziennie. Zazwyczaj z owocami leśnymi.
Jako że truskawek mam mnóstwo, korzystam z nich na maxa
więc co- ja kisielu nie zrobię? No ja?!:)

Kisiel truskawkowy, taki domowy, jest nie do porównania z takim ‘gotowcem’.
Po prostu różnica kolosalna.
Musicie go zrobić,
obojętnie czy teraz czy jesienią/zimą.
Po prostu nie odpuszczę Wam tego smaku 🙂

Podane proporcje są na mój gust- akurat słodki,
konsystencja w miarę gęstego kisielu.

Składniki na 3 porcje:

  • 300g truskawek
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego (zawsze możecie dosłodzić)
  • 250ml wody
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy. Dodajemy do nich cukier oraz 100ml wody, zagotowujemy. W pozostałej części wody mieszamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją do truskawek. Cały czas mieszając i podgrzewając truskawki czekamy, aż kisiel zgęstnieje (trzeba go ponownie zagotować). Przelewamy do pucharków i odstawiamy do wystygnięcia.

Kilka uwag: jeśli kisiel nie chce wam zgęstnieć dodajcie kolejną łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczoną w małej ilości wody i wmieszajcie ponownie; bardziej zgęstnieje gdy całkowicie ostygnie.

Przeczytaj również

7 komentarzy

  • Reply TRZY CYTRYNY. 23 czerwca 2013 at 06:39

    piękne zdjęcia. Nie jadłam kisielu już bardzo dawno, chyba czas odświeżyć wspomnienia!

  • Reply Katarzyna Kozubowska 23 czerwca 2013 at 10:03

    mmmm, truskawkowy kisiel jest najlepszy 🙂

    • Reply Isia 18 czerwca 2017 at 00:48

      Najlepszy kisiel moim zdaniem jest po prostu domowy, a rewelacyjny jest z czarnej porzeczki!

      • Reply pees 19 czerwca 2017 at 07:36

        🙂 Dokładnie tak, domowe są najlepsze!

  • Reply Kamciss 23 czerwca 2013 at 21:14

    Jestem pewna, że zrobię!:>

  • Reply Domi w kuchni 1 lipca 2013 at 16:18

    Świetny! I można go zrobić o każdej porze roku, jak się zamrozi truskawy <3

  • Reply Torpedo 10 stycznia 2014 at 20:10

    Zrobilam. Pyszny! Dziekuje za przepis i polecam innym.

  • Zostaw komentarz