Słodkości

Budyń truskawkowy domowy

26 czerwca 2013

Budyń truskawkowy domowy – 
jest świetnym dodatkiem do książki i koca:)
Pomyślałam sobie jednak, że skoro sezon na truskawki jest,
ja zrobiłam już kisiel to czemu nie miałabym spróbować z budyniem?
Taki domowy jest zdrowy, smaczny, idealnie słodki,
o świetnej konsystencji.
Naprawdę smak, do którego warto wracać:)

Dajcie swoim maluchom taki budyń, a gwarantuję,
że im posmakuje:)
Nie kupujcie kupnych, domowy najlepszy!

Składniki na 4 małe porcje budyniu:

  • 260g truskawek
  • 1 szklanka mleka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3 łyżki cukru (lub więcej- jak lubicie)
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Truskawki myjemy, szypułkujemy. Miksujemy.
2/3 mleka, cukier, żółtko oraz truskawki roztrzepujemy, następnie na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. W pozostałej ilości mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną.
Do rondelka z budyniem dajemy mleko z mąką i mieszamy zagotowujemy (musi zgęstnieć), dodajemy olej.
Budyń truskawkowy przelewamy w salaterki i studzimy.

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply Kamciss 26 czerwca 2013 at 22:27

    To musiało być pyszne! 🙂

  • Reply Majka 20 czerwca 2015 at 17:13

    Pyyycha:)

  • Zostaw komentarz