Budyń truskawkowy domowy –
jest świetnym dodatkiem do książki i koca:)
Pomyślałam sobie jednak, że skoro sezon na truskawki jest,
ja zrobiłam już kisiel to czemu nie miałabym spróbować z budyniem?
Taki domowy jest zdrowy, smaczny, idealnie słodki,
o świetnej konsystencji.
Naprawdę smak, do którego warto wracać:)
Dajcie swoim maluchom taki budyń, a gwarantuję,
że im posmakuje:)
Nie kupujcie kupnych, domowy najlepszy!
Składniki na 4 małe porcje budyniu:
- 260g truskawek
- 1 szklanka mleka
- 1 żółtko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3 łyżki cukru (lub więcej- jak lubicie)
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Truskawki myjemy, szypułkujemy. Miksujemy.
2/3 mleka, cukier, żółtko oraz truskawki roztrzepujemy, następnie na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. W pozostałej ilości mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną.
Do rondelka z budyniem dajemy mleko z mąką i mieszamy zagotowujemy (musi zgęstnieć), dodajemy olej.
Budyń truskawkowy przelewamy w salaterki i studzimy.
2 komentarze
To musiało być pyszne! 🙂
Pyyycha:)